Що е туй айляк и как да го обясним на европейците?

Що е то айляк, какви са характеристиките му, с какво очарова тази жизнена философия не само българите, но и европейците?

По тези теми ще дискутират днес (17 април) от 14:00 до 16:00 часа в НЧ „Младост 1983“ в ж.р. Тракия, бл.13 последователи и любители на тази специфична философия за живота.

Дискусията дава началото на първия етап от осъществяването на проекта АЙЛЯК ПАРАД на Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“, който е част от официалната програма на „Пловдив-Европейска столица на културата 2019“. Домакини на събитието са членовете на клуб „Идея“ от Народно читалище „Младост 1983“ – ж.р. Тракия, Пловдив – един от локалните партньори по проекта. Вратите са отворени за всички,  които проявяват интерес по темата.

По време на дискусията участниците ще се опитат да открият още какво точно се крие зад понятието „айляк“, какво прави тази жизнена философия толкова специална и ценна, кои са „образите“ на айляка. Участниците ще обсъждат и  по какъв начин може да се визуализира този светоглед. Ще бъдат разказани  интересни „айляк“ истории от близкото и по-далечно минало, също и спомени за някои истински майстори на „айляка“.

Подобни дискусии ще се проведат и на още няколко места в Пловдив до края на април. Следващата среща ще е в народно читалище „Възраждане 1983“ – Старинен Пловдив  на 19 април, четвъртък от 17:30 часа. Дискусиите ще послужат като отправна точка при оформянето на конкретната визия и съдържание на парада, който ще се състои на 4 май 2019 година на Главната в Пловдив.

Изборът на ж.р. Тракия като първа локация, за провеждането на поредицата от дискусии не е случаен – именно в този район, в парк  Лаута на 27 октомври тази година ще бъде реализирана „демо“-версия на парада.

Айляк парад се осъществява в партньорство на пет пловдивски читалища НЧ “Възраждане 1983”, НЧ “Младост 1983”, НЧ “П.Р.Славейков 1908”, НЧ “Назъм Хикмет 1922” и НЧ “Н. Вапцаров 1928”,  както и международните партньори: Handmade Parade, Великобритания и Stalker Teatro, Италия.

Подобни статии

Top