Силно земетресение люшна Румъния, усети се и у нас (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Силно земетресение люшна Румъния, усети се и у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Трусът е бил с магнитуд 5.5 по Рихтер

Силно земетресение разлюля Румъния в 15:16 ч. днес.

От Европейския сеизмологичен център първоначално съобщиха, че трусът е с магнитуд 5.7 по Рихтер, по-късно промениха данните на 5.5 по Рихтер. Трусът е станал близо до град Търгу Жиу.

Земетресението е с дълбочина 40 км и е локализирано на 102 км от Крайова, на 120 км северозападно от Сибиу и на 146 км от Питещ. Най-осезателно са го усетили в Тимишоара.

http://

Според Националния Институт по геофизика, геодезия и география към БАН трусът в Румъния е бил с магнитуд 5,8 по Рихтер.

У нас трусът е бил усетен в редица региони, сред които София, Ботевград, Пловдив, Плевен, Варна, Монтана, Русе, Видин и Враца. За това съобщават потребители на социалните мрежи. Хората са се изплашили и временно са напуснали жилищата си.

Няма данни за пострадали хора и причинени материални щети от земетресението, усетено на българска територия, съобщиха от МВР.

Земетресението е било усетено в Сърбия и Северна Македония.

http://

Минути след първия трус са регистрирани три вторични труса, най-силният от тях е с магнитуд 3.9 по Рихтер.

http://

„20 обаждания са постъпили на спешния телефон 112 от жители на Клуж. Те са съобщили, че са забелязали пукнатини по фасадите на няколко сгради. Специално превозно средство е изпратено да извърши обследващи мисии в Клуж-Напока и Флорещ“, информират от Инспектората за спешни ситуации в Клуж. Създаден е и окръжен център за координация и оперативен мониторинг на ситуацията, съобщи БТА.

Вчера също беше регистрирано земетресение в Румъния. Епицентърът му бе в Югозападна Румъния, западно от активната зона Вранча, съобщи дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Земетресението беше с магнитуд 5,2 по Рихтер. То бе определено като най-силното в Румъния за последните две години.

Източник: DarikNews.bg
Снимка: n1info.rs

Подобни статии

Top