Силно земетресение в Гърция, усетено е в Северна Македония и Югозападна България

Земетресението разлюля и Югоизточна България, усети се по високите етажи в София

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер е регистрирано малко преди полунощ на територията на Гърция. По данни на Националния сеизмологичен център към БАН епицентърът е на 268 километра от София в района на гръцкия град Лерин (Флорина), съобщава БНТ. Трусът е бил с дълбочина 10 км. Епицентърът му е на 5 км северозападно от северозападния град Флорина, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от БТА.

Първият трус бе регистриран малко преди 24.00 часа българско време. Трусът е усетен сериозно и в Северна Македония, Албания, както и в Югозападна България в района на Благоевград и някои квартали на София.

Епицентърът е на 3 км от град Флорина, който е пострадал най-силно от земетресението. Сеизмолозите казват, че в този район много рядко има земетресения, но те винаги са много силни.

Продължават вторичните трусове в района на град Флорина. Има много материални щети. Почти няма сграда, която да не е пострадала, каза кметът на града. За щастие няма пострадали.

Хората са прекарали нощта в колите си. В къщите също има много щети. Щети са нанесени също по сградите в близкия дограницата северомакедонски град Битоля, а хората са прекарали нощта на улицата.

Областният управител съобщава, че всички сили са в помощ на хората – пожарната, гражданска защита, полицията. Това, което притеснява жителите на района, са силните вторични земетресения. В момента раздават храна и вода на хората, които са навън в колите си и в парковете. Властите съветват да не се прибират в домовете си, докато не премине проверка на техническите екипи, които да проверят дали сградите са безопасни.

Досега вторичните трусове са с магнитуд от 4 по скалата на Рихтер. До момента са регистрирани над 20 труса, като 13 от тях са били с магнитуд над 3 по Рихтер, каза Петя Трифонова от БАН пред bTV.

По думите й това е средносилно сеизмично събитие, което преразпределя енергия към останалите сеизмични структури. Няма опасност за трусове в България.

Подобни статии

Top