Симеон ІІ за казуса с царските имоти: Това е такава стара дъвка…

Симеон ІІ за казуса с царските имоти: Това е такава стара дъвка...

Симеон е в града под тепетата за имения ден на дядо Николай

„Това е такава стара дъвка, ако ми простите за израза…, която толкова хора използват“. Така Симеон Сакскобурготски определи пред журналисти в Пловдив казуса с царските имоти, който отново е на дневен ред от няколко дни. След това царят допълни:

„Аз само ще отговоря с едно: ако през 1946-а година ни конфискуваха имотите, държавата ги одържави. Но те ако бяха държавни, тя щеше да си ги одържави? Нека който ще да ми отговори на този въпрос и да разбере за какво си говорим“. 

Симеон ІІ на Никулден в Пловдив (СНИМКИ)

Преди два дни правосъдният министър Цецка Цачева обяви,

че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия по този казус, тъй като висящите дела са от компетенциите на съдебната власт, а приемането на специален закон е само в правомощието на парламента. Поводът бе сформираната в Министерство на правосъдиието работна група по разпореждане на премиера Борисов в отговор на писмо от Симеон Сакскобургготски от 30 октомври т.г.

В писмото, адресирано до председателя на парламента Димитър Главчев, премиера Борисов и омбудсмана Мая Манолова, Сакскобургготски е предложил да се намери решение. B нeгo бившият цap и пpeмиep излизa „c пpeдлoжeниe дa ce пoтъpcи oтгoвop нa пpoблeмитe, cвъpзaни c цapcĸaта pecтитyция, ĸaтo ce дъpжи cмeтĸa зa фaĸтитe пpeз гoдинитe“.

И до момента все още се водят дела на първа инстанция

за Врана и Царска Бистрица. Делото за Врана е отложено за 8 май поради смъртта на един от наследниците. А делото за 16-те хил. дка гори в Рила е насрочено за 30 март.

До този момент държавата е спечелила делата за чифлика Кричим, къщата в Ситняково и хижата Саръгьол.

Подобни статии

Top