Синдикат готви протест срещу италианска фирма

Инспекцията по труда в Пловдив е започнала проверка във фирмата

Инспекцията по труда в Пловдив започна проверка в италианска фирма. Междувременно Регионален синдикат „Подкрепа“ подготвя голям протест пред предприятието за производство на електроника „Минипулс“ заради дискриминация на синдикален принцип. Той ще се проведе през септември и в него ще се включат членове от различни браншове на организацията.

Синдикалистите отправят и искане до Инспекцията по труда за цялостна проверка в предприятието, тъй като има сигнали за пробелми с условията на труд. До проблема се стига след като през месец юни във фирмата е регистрирана синдикална организация.

Внесохме искане за започване на процедура за КТД. След това започна натиск върху всички синдикални членове да напуснат „Подкрепа„, разказа лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев. На председателя на синдикалната организация Димитър Гечевски е връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, която в последствие е отменена. В централата на пловдивската структура на „Подкрепа“ е получено и писмо от фирмата, с което се отказват преговори по КТД с мотив, че там няма синдикална организация.

Дали има или няма синдикална организация, това е определение на синдиката. Ако някой твърди, че няма синдикална организация, това се определя от българската съдебна система. Тези действия са свързани с нарушаване на права. Не е морлано в 21 век, включително и в частния бизнес, не само да се нарушават човешки права, но и да се постъпва по начин, който нарушава българското и европейското законодателство„, каза още Кръстев. Той е категоричен, че за този случай ще бъдат уведомени и италианските синдикати. Ще бъде сезирана и Комисията по дискриминация.

Междувременно от Инспекцията по труда в Пловдив съобщиха, че започват проверка във фирмата след изнесената информация от КТ „Подкрепа“.

През последните години в дирекцията не са постъпвали сигнали, свързани с условията на труд в предприятието. Вече се свързахме с председателя на регионалната синдикална организация Атанас Кръстев, за да ни предостави повече информация за прилагането на трудовото законодателство от работодателя в италианската фирма„, се казва в съобщение на Инспекцията по труда до медиите./ Информация и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top