Синдикат „Образование“: Всички ученици да се връщат в училище!

От синдиката смятат, че трябва да се отмени НВО в четвърти клас

Синдикат „Образование“  смята, чe е крайно време всички ученици да се върнат в училище и при поява на заразени ученици или персонал да се прилага диференциран подход.

Вече сме в края на една много трудна и невероятно предизвикателна учебна година. За съжаление учениците от 5 до 12 клас, които учиха предимно в ОРЕС, бяха жертва на ситуацията, като бяха лишени от възпитателната роля на социалните контакти с учители и ученици, бяха в плен на политически решения, а психологическите и физически вреди ще се поправят с месеци и години.

Матурите и НВО ще се провеждат в редовна форма, без редуциране на учебния материал, като МОН не се е произнесъл, дали да се вслуша в предложението на Синдикат „Образование“, да преосмисли трудността на изпитите, заради дистанционното обучение.

Все още не е късно и Ние от Синдикат „Образование“ смятаме, че трябва да се отмени НВО в четвърти клас. Това е мнението и на близо 90% участвали в проучването на синдиката.

Електронното обучение беше успешно, ефективно по отношение на знания и учениците от всички етапи ще успеят да вземат целия тематичен материал.

Удължаването на учебната година в 303 училища – заради възможността за „проектни дейности“ през декември

Относно спекулациите за удължаване на учебната година, следва да се изясни, че в края на 2020 година, МОН даде възможност училищата по желание да се занимават с „проектни дейности“, вместо да преподават учебния материал. Това решение не беше обсъдено със социалните партньори, следователно не беше най-добрата стратегия. 303 училища, които избраха три седмици да не учат през миналата година, разбираемо ще бъдат с удължена учебна година, за да предадат целия учебен материал. За това на учениците от I до III клас се осигуряват три, а на останалите до VI клас – две учебни седмици, за преподаване на пропуснатия учебен материал, което се отнася за тези 303 училища.

Останалите, близо 80% от училищата, които са учили без прекъсване, следва да завършат в срок преподаването на учебния материал. Раздаването на бележниците на тези ученици, по решение на Педагогическия съвет може да се случи с приключване на часовете по училищния учебен план или в деня, следващ това завършване. За тях са възможни компесаторни дейности, за преодоляване на дефицити и допълнителни занимания по интереси, които не са задължителни, но могат да се организират по преценка на училището. За учениците тези занимания и дейности, категорично не са задължителни и зависят от тяхното желание, желанието на техните родители, като се провеждат при възможна организация от образователната институция. Всъщност това не е по различно от съществуващата в образователна система практика от години.

Синдикат „Образование“ ще следи стриктно и ще предприема дисциплинарни производства към училищни директори и началници на РУО, които се опитват да удължават учебното време извън горецитираните от МОН хипотези. Учениците учиха упорито при по – трудни и специфични условия и затова, не е добро педагогическо решение насилствено да им се отнема от ваканцията!

д-р Юлиян Петров,
председател на СО „Подкрепа“

Подобни статии

3 Коментара

 1. Живка Трифонова написа:

  1. Дали и кога учениците трябва да се върнат в присъствена форма – това не е синдикален въпрос! Защо се произнасяте?
  2. Вашата работа е да защитавате правата и интересите на учителите! Защо не го правите?
  3. Имате ли представа по колко учители на ден имат положителен тест за Ковид сега?!! Въпреки, че статистиката показва спад, в училищата няма спад! Една много голяма част от общата бройка на новозаболелите сега идват като бройка именно от и чрез училищата!
  4. Имате ли някаква, макар и повърхностна представа колко ученици идват на училище, въпреки, че в семействата има болен от Ковид? Идват ей така – без тест, без маска, без нищо! Сигурна съм, че нямате!
  5. Ще Ви повярвам на „искрените“ намерения, само ако до края на юни всеки ден, всеки час влизатете в ролята на учител – в клас, присъствено и то не в елитно училище, където все пак учениците имат необходимия интелект и възпитание да спазват правила, включително и по време на епидемия!
  Все пак, благодаря! Надявам се да не изтириете този коментар!

 2. Иван Коев написа:

  Ей таранкольоо, кой те сложи начело на любимия ми синдикат … Твоята задача е да защитаваш мен – трудещият се учител, а не да ме пращаш на смърт

 3. Анонимен написа:

  Г-жо Трифонова, нима учителите не заслужават почивка? Опитайте се вие в жегите да изкачвате всяко междучасиве по два етажа и да неможете да си поемете глътка въздух.

Top