Синдикат предлага онлайн обучение на учениците заради коронавируса

Скайп уроци и облачни технологии ще помогнат на учителите

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предлага при създалата се трудна ситуация на повишена епидемиологична обстановка, българските образователни институции да използват всички възможности за онлайн обучение на учениците.

Училищата в облака, които използват office 365, G- suite, могат да използват приложенията като виртуални класни стаи, групи, качване на материали от учителите във виртуалния хард диск, виртуална тетрадка /onenote / office 365/.

Напълно приложими са Skype уроци, за тези които не са в G suite и hang up, както и провеждането на уебинари. Могат да се използват и  съществуващите електронни учебници.

В платформата „Уча се“ има голям ресурс от учебни клипове, обхващащ материала, който се изучава в училище.

Първата подобна платформа в света е “Khan Academy”, която освен това е напълно безплатна. Khan Academy (Кан Академия) на български език вече включва хиляди видео уроци и десетки хиляди упражнения и тестове по математика, физика, химия, биология, компютърни науки и програмиране, астрономия, здраве и медицина, философия, музика, световна история, подготовка за SAT. В процес е и преводът на още предмети като икономика, предприемачество, финансови пазари и др., които в момента са достъпни на английската, оригинална версия и на някои други езикови версии. Основна функционалност на Кан е възможността за учителите да създават виртуални класове, да задават самостоятелна работа към ученици и детайлно да проследяват напредъка на всеки ученик и на целия клас. Платформата дава моментална обратна връзка на всеки учащ след всяко упражнение или тест и не допуска пропуски в знанията (принцип “учене до майсторство”).

Родителите също имат достъп до цялата информация за напредъка и заданията на детето. Учащите получават допълнителна мотивация не само с възможността да следят до какъв процент са постигнали дадено умение, но и чрез елементи на игрофикация. Кан се ползва от 93 млн. потребители по света. Има и безплатно мобилно приложение, уникално за България. 

1 2

Подобни статии

Top