Синдикати искат ваканция за учениците от Раковски

Хепатит в две села край Асеновград

Тридневна ваканция за учениците от Раковски,

които учат в Пловдив поиска днес регионалната структура на КТ „Подкрепа“. Причината е епидемията от Хепатит А, която засяга все повече деца в община Раковски.

Бум на хепатит А в Раковски. Ще затворят ли врати училищата?

Според синдикалистите трите дни ще бъдат достатъчни, за да може да учениците, идващи от засегнатия район, да преминат прегледи при личните си лекари, които да установят дали са клинично здрави и евентуално да бъдат ваксинирани.

„Притеснени сме от случващото се в района, тъй като немалка част от учениците в Раковски учат в училищата в областния град. Хепатитът е болест на „мръсните ръце“ и се предава много лесно, а инкубационният период е продължителен. Това може да доведе до прехвърляне на заразата и в Пловдив“, коментира лидерът на синдиката Атанас Кръстев.

По думите му заради епидемията трябва да бъде свикан областен съвет по условията на труд, на който да се набележат спешни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. По този начин ще бъдат защитени учителите и непедагогическия персонал в учебните заведения под тепетата.

Освен това от КТ „Подкрепа“ ще търсят становището и на РЗИ и РИО, като ще настояват техни представители да присъстват на областния съвет по условия на труд.

„Трябва да се помогне на кмета Павел Гуджеров, за да не стане проблемът още по-сериозен“, коментира Кръстев.

Бум на хепатит А в Раковски, взимат спешни мерки

Подобни статии

Top