Синдикати: Общинското здравеопазване в Пловдив – в обща фирма

Общинското здравеопазване в Пловдив да се управлява централно

от общинска фирма, предлага регионалната структура на КТ „Подкрепа“ под тепетата. „Ще настояваме ДКЦ-та, общинските болници и останалите медицински звена да се слеят в едно общо дружество.  Така ще имаме по-силен контрол от общината, а парите от здраве ще отиват за здраве“, посочи лидерът на синдиката Атанас Кръстев.

Той припомни, че в Пловдив и ма 16 отделни дружества. От тях най-печелившите били Онкото и  МБАЛ „Св. Пантелеймон“. „Останалите или са на ръба, или са на загуба“, коментира Кръстев.

Той посочи, че след закриването на Белодробна болница и сливането на МБАЛ „Св. Мина“ с МБАЛ „Св. Пантелеймон“, опасност от закриване има и за бившия Кожно-венерически диспансер. Ситуацията в здравното заведение, което също е на общинско подчинение, била много тежка. Освен че заплатите били ненормално ниски, сградата, в която се намира диспансера била в плачевно състояние.

„Той или трябва да премине към УМБАЛ „Св. Георги“ или общината трябва да реши по някакъв начин ситуацията. Сградата тече, лечението на пациентите не се плаща по клинични пътеки, защото такива няма. А там са пациентите с най-тежките кожно-венерически заболявания, както и тези с ХИВ/СПИН. Самият център е стратегически, тъй като обслужва цяла Южна България“, подчерта Кръстев и посочи, че за прехвърлянето на лечебницата към Университетска болница, е необходима волята на здравното министерство.

Синдикатът иска и Здравен фонд за общинското здравеопазване

Синдикалистът беше категоричен, че за да просъществува общинското здравеопазване под тепетата, трябва да бъде създаден специален здравен фонд. Той ще трябва да определи сумата, която да се плаща за общинско здравеопазване за всяка следваща година.

Според Атанас Кръстев във фонда трябва да членува не само община Пловдив, но и останалите общини от областта, които да внасят своята лепта, тъй като общинските болници в областния град лекуват и техните жители. „Само така общинското здравеопазване ще е конкурентно на частните болници“, коментира той.

Подобни статии

Top