Синдикатите: Учителите работят над 60 часа извънредно

Най-вредният ефект на извънредния труд при учителите е бърнаут синдромът

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ участва в кампанията на конфедерацията за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време на европейско ниво и за ограничаване на използването на извънредния труд, който Кодекса на труда забранява.

За огромно съжаление системата на образованието в Република България е сектор с повишено използване на извънредния труд от педагогическите специалисти.

Многократни изследвания на Синдикат „Образование“ установиха работа на учители и директори много над установената кодексна норма от 40 часа, като някои колеги преминават психологическата бариера от 60 часа.

По информация от образователните институции, директорите работят всеки ден не по-малко от 2 часа над установения работен ден от 8 часа. Разбира се това не се отчита сумарно и не се заплаща или компенсира. Това се налага поради брутално увеличените административни процеси, с които са натоварени образователните институции.

Учителите работят твърде често над установената от закона норма и това е вече утвърден негативен ефект, който отблъсква младите учители, които са опитали да започнат учителската професия.

Всички олимпиади и състезания в съответните кръгове, утвърдени от министъра на МОН /от декември до март/ се провеждат в съботни и неделни дни, а обикновено не се заплащат или компенсират.

1 2

Подобни статии

Top