„Синият“ пир на Тракия

Когато Берое и Ботев са в един цикъл на победи над Левски, предимството засега е на заралии

Когато утре футболистите на Берое и Ботев се изправят един срещу друг в Битката за Тракия, не е зле да имат едно наум какво им е завещала историята. А тя предлага доста любопитна тенденция, когато комбината стане тройна. И по-точно, ако в съперничеството между старозагорци и пловдивчани се включи …Левски, пише „Меридиан мач“.

Този ракурс към двубоя се налага от факта, че Берое и Ботев влизат в съботния мач от третия кръг на Първата шестица с победи над „сините“ в тази фаза на шампионата.

Първо дойде тракийският шамар на „Герена“, където „зелените“ подчиниха тима на Делио Роси с 2:1. В следващия кръг, този път на Коматево, „сините“ не бяха пощадени и от Ботев – 0:1.

В историята на „А“ група (сега Първа лига) има 5 случая, в които Берое и Ботев (в продължение на 20 години с името Тракия) са побеждавали Левски в една и съща фаза на първенството. Сега това става в плейофите, а в миналато говорим за рамките на един полусезон.

Куриозното е, че във всеки един от тези случаи Берое е бил домакин, както ще бъде и утре. Колкото до баланса, предимството е на старозагорци. От петте въпросни срещи беройци са побеждавали 3 пъти, а веднъж триумфът е бил за „жълто-черните“.

Първият „син“ пир на Тракия е бил през есента на 1972 година. Тогава „канарчетата“ и Берое сломяват Левски с по 1:0, а в директния сблъсък пловдивчани ликуват с 3:1. Оттам нататък „зелената“ крепост е непревземаема.

През втория дял на сезон 1973/74 Тракия надвива „сините“ с 3:2, а те рухват и род Аязмото с 0:1. В директната битка на победителите над Левски мачът завършва наравно 1:1.

През есента на 1979-а година „канарчетата“ и заралии са с подчертано превъзходство над сталичния гранд, който е действащ шампион – 4:0 в Пловдив и 3:1 в Стара Загора. В прекия двубой Берое бие Ботев с 4:2.

През втория полусезон на 1980/81 успехите на двата тима над „сините“ са с по 2:0, а Битката за Тракия е трилър – 3:2 за „зелените“.

Същото изражение има и успехът на Берое в историческия сезон 1985/86, увенчан с единствената титла на заралии. Тракия побеждава Левски с 3:1, а Берое надделява с 1:0. В същия есенен полусезон „канарчетата“ са смълчани под Аязмото с 3:2, но напролет всичко е заличено след 8:1 под Тепетата. Но за огромна жалост на супертима на Иван Глухчев, арбитърът в спора за титлата е …Левски.

Както е известно, титлата на „сините“ от 1985 година е отнета и дадена служебно на Тракия заради скандалите на дербито с ЦСКА, а двата отбора дори са преименувани на Витоша и Средец. Но именно голямото покаление на „сините“ връчва шампионската титла на Берое. Първо Наско Сираков посича Ботев с 1:0 на „Герена“, а след това „зелените“ си тръгват с 3:2 от София. И до днес се говори, че тази загуба на „сините“ е била режисирана.

Подобни статии

Top