Синьо вино, ракия със злато, трюфели и специалитети от Сицилия и Пулия на "Винария" и "Фудтех" (СНИМКИ) - DC news

Синьо вино, ракия със злато, трюфели и специалитети от Сицилия и Пулия на „Винария“ и „Фудтех“ (СНИМКИ)

България е в ТОП 10 по производство на вино в ЕС

България е сред първите десет страни-членки на ЕС по производство на вино. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов при откриването на 30-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, която се провежда от днес до 25 февруари в Международния панаир в Пловдив.

„Зад положителните статистически данни стои трудът на всички вас – българските лозаро-винари“, каза Топалов. Той посочи още, че винопроизводството не е просто статистика, а е продукт и с културни измерения и припомни, че лозаро-винарството вече е част от нашето нематериално културно наследство.

В средата на декември миналата година винопроизводството беше официално вписано като елемент на нематериалното културно наследство. Освен че затвърждава България на винената карта, това представлява важна стъпка към поставянето на специални указателни табели и отваря нови хоризонти пред винения туризъм, изтъкнаха тогава от Министерството на туризма. Традиционното винопроизводство, лозаро-винарските традиции и местните кулинарни продукти са в основата на разработените от ведомството винено-кулинарни дестинации, като значима част от бита и културата ни, както и за развитието на винения туризъм.

За 2022 година са произведени 88 млн. литра вино, което е с един милион по-малко от 2021 г., посочи пък Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Според него тази година нараства броят на избите, които ще изкупуват грозде у нас и за следващата кампания те ще са 358. Наблюдава се увеличение и на произведените и реализирани количества ракия, които за тази година са 37,2 млн. литра, с 2,3 млн. повече от предходната.

Според Коев най-често в България се внася вино от Нова Зеландия, ЮАР, Австралия, Чили и Аржентина. През 2022 година от тези държави са внесени са внесени близо 2 млн. литра. Около 10 млн. литра пък е вносът от държави-членки на ЕС, но 7 млн. литра от това вино се реекспортира от наши фирми.

България изнася общо 42 млн. литра вино според статистиката и около 44,8 млн. литра по данни на Агенцията по лозата и виното. Това е повече от времето на пандемията, но о ще е далеч от количествата преди това, когато сме изнасяли по около 64 млн. литра вино годишно.

Вижте още във видеото:

Сред атракциите на тазгодишната ВИНАРИЯ отново е испанското синьо вино.

Шардонето с лазурносин цвят, който се постига чрез сложен процес, извличайки естествен пигмент от ципата на гроздето, привлече много посетители към един от щандовете на „Винария“. На същия щанд изложителите демонстрираха ракия с медицинско злато, също внос.

1 2

Подобни статии

Top