Ситуацията в наводнените села в Карловско е тежка, има бедстващи хора (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Ситуацията в наводнените села в Карловско е тежка, има бедстващи хора (СНИМКИ/ВИДЕО)

На място са аварийни екипи, военни, чака се и хеликоптер за евакуация на бедстващите

Карловското село Богдан е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин.

На място са аварийни екипи, командирът на военната бригада, кметът на община Карлово и представители на ГД „Пожарна безопасност“.

Двата моста на селото са недостъпни – единият е под вода, другият е напълно отнесен от придошлите вълни. Водите продължават да прииждат от Средна гора – залети са целите села Богдан и Каравелово. Тежка е ситуацията и в други карловски села. Има десетки наводнени къщи.

По непотвърдена информация наводненията са взели първа жертва – възрастна жена е починала след придошлата втора приливна вълна, спуснала се от планините и околността.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и от Министерството на отбраната обаче не потвърждават официално за жертви.

„Няма информация за загинали и пострадали хора при наводнението в Богдан и Каравелово. Получават се подобни сигнали, но към момента те не са потвърдени“, каза пред БНТ комисар Николов. Той заяви, че ситуацията в Богдан и Каравелово продължава да е тежка. Добрата новина е, че нивото на водата в Богдан е паднало почти метър.

„Има бедстващи хора – това са трима души в Рибарниците до село Московец. Указанията са да се качат на високите етажи на къщите, за да изчакат спасителите. Правим всичко възможно“, каза комисар Николов.

„Ако времето позволи, ще излети хеликоптер, за да се евакуират 5-6 души, включително и бременна жена. На място работят стотици хора – доброволци, пожарникари, военни, полицаи, спасители. Всичко възможно е мобилизирано, за да се окаже съдействие на хората“, каза комисар Николов.

По думите му наводненията са причинени от проливните дъждове. Той обясни, че тази нощ над Клисура дъждът е бил 191 литра на квадратен метър. Около обяд над връх Богдан се е развила мощна купесто-дъждовна облачност, т.нар – супер клетка, която допълнително е изляла дъжд.

„Всичко в планината в Средна гора до връх Богдан е разрушено. Това ни беше един от резервните маршрути да заобиколим през Белокамене, хижа Средногорец, да отидем до Богдан, но горе е ад – няма никакви пътища. Това са част от скатните води, които идват от Скалъдере“, каза комисар Николов.

Заради разрушените мостове, в момента се подготвят понтонни мостове заедно с военните, които ще бъдат използвани за евакуация на хората, както и телевизионните екипи, които също са в Богдан. Десетки лодки са наочени към мястото, но те не могат веднага да бъдат използвани поради високите води, каза комисар Николов.

Той допълни още, че държат връзка с кметовете, а кметът на общината Кабаиванов е в Богдан, заедно с ръководителя на пожарната.

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община заминават към Богдан, за да окажат помощ. Екипите са оборудвани и разполагат с две лодки и техника. Това съобщи директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

Тежка е ситуацията в Розино и Столетово след проливните дъждове. В село Столетово реката е излязла от коритото си, заяви кметът Мирослав Колев. Има бедстващ човек в къща, която се намира до местния язовир. Това е собственикът на язовира, който е на втория етаж в къщата, защото първият етаж вече е залят от водата. За момента хората от селото не могат да достигнат до него. Държат връзка с командира на 61- ва стрямска бригада, но поради лошите метеорологични условия, не може да излети хеликоптера, който е в базата в Граф Игнатиево. В селото ток в момента няма.

Река Стряма е заляла консервния цех и всички ниви, има наводнени къщи, частично от септични ями, които преливат, но къщите са далеч от придошлата река. Според кмета една от причините за наводнението е непочистеното корито на реката.

В село Розино вали непрекъснато от два часа през нощта, заяви кметът Али Кючук. Наводнен е главният път и в населеното място може да се влезе само с високопроходим автомобил. Наводнена е детската градина и две къщи. Частнично разрушени са два пътя, които се намират над селото. Преливат реката и дерета. Има паднали електрически стълбове, които са подкопани от водата. В Розино вече няма ток, спряно е и водоподаването.

Междувременно стана ясно, че заради усложнената метеорологична обстановка, затворен за движение е проходът Троян-Кърнаре. Като възможност за леките автомобили е преминаването през прохода Шипка, а за товарните – през Хаинбоаз.

Източник: БНТ
Видеата са от кмета на село Столетово Мирослав Колев
Снимка: bTV, ПБ Новинар

Подобни статии

Top