Скандал на срещата между протестиращите в Кючука, инвеститорите и общинското ръководство (СНИМКИ) - DC news

Скандал на срещата между протестиращите в Кючука, инвеститорите и общинското ръководство (СНИМКИ)

Недоволстващите срещу презастрояването жители на Кючука искат оставката на главния архитект на общината

До скандал се стигна по време на срещата на протестиращите срещу изграждането на 9-етажна жилищна сграда в зелената площ на ул. „Асен Христофоров“ в пловдивския квартал „Кючук Париж“, инвеститорите и общинското ръководство. Срещата се проведе в заседателната зала на община Пловдив и от страна на администрацията присъстваха зам.-кметът по строителството Пламен Райчев, главният архитект на общината Димитър Ахрянов и кмета на „Южен“ Костадин Язов. Кметът на Пловдив Здравко Димитров не участва в разговора, тъй като се наложило да пътува за столицата.

Кметът Здравко Димитров се среща с протестиращите от Кючука

„Недоволни сме, че отсъства кметът Здравко Димитров“, заяви председателят на гражданското сдружение „Спаси Пловдив“ Асен Костов и поиска за пореден път оставката на главния архитект.  От своя страна живеещите в квартала хора бяха категорични, че не са съгласни на парцела между блоковете им да бъде изградена нова сграда, тъй като нямало да има къде да разхождат децата и кучетата си. Те повдигнаха въпроса и за паркирането на бъдещите новодомци в комплекса, който ще бъде построен.

„Къде ще паркират над 200 автомобила? Дори този проблем да е решен на 100% и за всеки апартамент да има гараж или паркомясто, повечтео семейства вече имат по две коли. Къде ще отидат те?“, питаха протестиращите. И настояха, че на това място може да се изгради детска градина или ясла.

Отново протест срещу изграждането на поредния блок в Кючука, затвориха ключово кръстовище

Според арх. Димитър Ахрянов статутът на парцела е сменен през 2008 г. и впоследствие е влязъл в сила подробният устройствен план (ПУП) на мястото, където ще бъде новият комплекс. Преди това според стария градоустройствен план, теренът е бил отреден за детска градина и плувен басейн. Впоследствие обаче парцелът е реституиран. Собствениците му твърдят, че някога той е бил 16 дка, но сега е по-малко, тъй като на част от площта са построени жилищни блокове по време на социализма.

Инвеститорът: Можехме да изградим до 16-етажна сграда с мансарди, но отстъпихме

Представителят на фирмата-инвеститор, която ще строи сградата Пламен Брънков обясни, че ПУП-ът позволява изграждането на 16-етажна сграда плюс мансардни помещения. Тъй като през 2020 г. районният кмет Костадин Язов е възразил срещу строителството на толкова висока сграда, Експертният съвет на общината отново е огледал плановете и проектът е редуциран от 244 апартамента на 204 жилища. Т.е. броят на жилищата са намалени с 40, а етажността – от 16 на 10 етажа с гаражните клетки. В комплекса ще има също вътрешен парк, а самата сграда ще бъде висока 28 метра при 47 възможни според ПУП-а.

„Вдигнали сме озеленяването и сме намалили плътността. Лишихме се от 40 апартамента“, поясни Брънков. До края на срещата той не отстъпи от тези параметри с мотива, че фирмата-инвеститор вече е отстъпила достатъчно.

Пловдивчани протестираха срещу поредния нов строеж в Кючука (ВИДЕО)

Комплексът няма да бъде от затворен тип, именно за да не спира въздушните маси и да има по-голямо отстрояние между самите сгради. Общата застроена площ ще бъде 17 000 кв.м, а паркирането ще бъде осигурено на 110%, каза още Брънков.

1 2

Подобни статии

Top