Скандал по дело за двойно убийство! Подсъдимият обиди съпругата на една от жертвите с „боклук“

„Не съм раздавал справедливост, бях заклещен в ъгъла и си спасявах живота“, каза пред съда Йордан Таков

Скандал се разрази в съдебната зала по време на делото за двойното убийство на бащата и сина Васил и Христо Ботеви, извършено от 47-годишния бизнесмен Йордан Таков.

Докато даваше обяснения за строената от него къща, Таков обяви, че бившият му съдружник Христо Ботев е държал компаньонки в Швейцария, а близките на двете жертви се разсмяха. Бизнесменът допълни, че Христо се е занимавал само с криминални дейности и близките му няма за какво да се смеят, а София Ботева, съпруга на една от жертвите подхвърли: „И ти реши да раздадеш справедливост!“. Афектиран от репликата, Таков се обърна към нея и отговори: „Не, аз останах жив, „боклук“!

Жената се разхлипа в залата, обидена от репликата, а роднините й започнаха да я успокояват. В този момент се намеси председателката на разширения съдийски състав Екатерина Роглекова, която въдвори ред и скастри Таков заради обидата. Съдийката му каза, че за такова нещо може да го глоби и той се извини, но поиска да даде още обяснения по повод репликата. След като предупреди и София Ботева да не се обажда в залата и допълни, че няма място за смях в съда, тъй като делото е много сериозно, съдия Роглекова допусна Йордан Таков да говори.

Бизнесменът Йордан Таков отива на съд за двойното убийство на съдружниците си в Пловдив

„По повод репликата за раздаване на справедливост – спасявах си живота. Не съм раздавал справедливост, бях заклещен в ъгъла и си спасявах живота“, коментира двойният убиец, застрелял с пет куршума бащата и сина. Той не даде повече обяснения и си седна.

Бизнесменът Йордан Таков извършил двойното убийство в Пловдив

Отложиха делото за 21 февруари

По време на делото бяха приети тройната комплексна съдебна психиатрична и психологическа експертиза, изготвена по отношение на Йордан Таков и дактилоскопската експертиза. Тъй като поръчаната от съда физикохимична експертиза не бе готова, а експертите не се явиха, тя ще бъде изслушана на следващото заседание.

Разпитани бяха и двама свидетели – строители на къщата на Таков. Поводът беше, че свидетел по време на предишното заседание обяви, че бизнесменът се е държал лошо със строителите си и ги е заплашвал, включително и с палеж на буса им. По време на разпитите на двамата мъже се оказа, че те изобщо нямат бус и са много доволни от Таков, който им носел строителните материали и дори им бил помагал, когато закъсали веднъж с автомобила си улицата, където е строежът.

Съдът остави в ареста двойния убиец Йордан Таков, разстрелял съдружника си и баща му

В края на заседанието адвокатът на Таков Йордан Давчев настоя да бъде доведен и разпитан още един свидетел за следващото заседание. След това Давчев поиска да бъде променена мярката за неотклонение на клиента му в по-лека и настоя поне за „домашен арест“. Съдебният състав обаче остави в ареста бизнесмена и отложи делото за 21 февруари.

Припомняме, че двойното убийство бе извършено на 26 ноември 2019 г., когато около 16.00 ч. Таков разстреля бившия полицай Васил Ботев, 52 г. и сина му Христо, 32 г., с когото бил съдружник.

По делото е установено, че обвиняемият и двамата пострадали били роднини. Те имали и бизнес отношения. Занимавали се с доставка, рециклиране и търговия с кафе машини. Йордан Таков притежавал законен пистолет „Макаров“. На 26 ноември 2019 г., в гр. Пловдив, между тях възникнал спор, понеже обвиняемият искал да вземе обща за фирмата кафе машина. Христо Ботев не бил съгласен. Последвал физически сблъсък между тримата, след което Таков застрелял с пет куршума бащата и сина.

Убитите баща и син се занимавали с рециклиране на кафе-машини

По делото са разпитани свидетели, иззети са били веществени доказателства, изготвени са били множество експертизи. Заключението на комплексната съдебномедицинска експертиза сочи, че смъртта на Христо Ботев е настъпила от остра кръвозагуба, след като е бил прострелян три пъти, а на баща му Васил, който е бил прострелян два пъти, от нараняване в областта на врата.

Предвиденото наказание от закона, за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Подобни статии

Top