Скандал в ОбС за „Пловдив 2019“, поискаха оставката на Управителния съвет (ВИДЕО)

До скандал се стигна в Общинския съвет в Пловдив заради фондация „Пловдив 2019“

и отчетите, които е предоставила на съветниците днес. След бурните дебати в залата беше поискана и оставката на кмета Иван Тотев като председател на Управителния съвет на общинската фондация.

Още преди началото на сесията се оказа, че вносителите на предложението за извънредна сесия, настояват за тримесечен отчет от началото на годината досега, за дейността на общинската фондация. Веднага обаче се намеси зам.-председателят на местния парламент от ГЕРБ Радослава Ташкова, която посочи, че доста от вносителите липсват и това било неуважение към присъстващите съветници и хората от фондацията.

„Аз се възмущавам от факта, че вие искате да си промените точките, които сте внесли. Дебатът е много важен, средствата са важни, но нека не подценяваме уважението към хората от фондацията“, допълни Ташкова.

Репортер на DCNEWS видя, че в от залата отсъстват председателят на групата съветници от левицата – Николай Радев и Петя Манева, Илко Илиев от НФСБ, Вихра Ерамян от Съюз за Пловдив, както и старейшините от земеделския съюз. Впоследствие си тръгна също Константин Георгиев от „Кауза Пловдив“.

Послийски се отказа от възнаграждението си за сесията

„Дебатът е много важен. Нека не подценяваме точките, които сме предложили. Не измествайте темата и за заплатите във фондацията“, заяви Стефан Послийски от ВМРО-БНД.  Той се отказа на микрофон от възнаграждението си за тази сесия и поиска да не му бъде включено във ведомостта за този месец. Послийски настоя да получи отговор как едни средства са изхарчени и заяви, че въпросът на вносителите е ясен.

„Искаме да знаем как се вземат решенията в тази фондация. Имам справка, в която се вижда как проекти с по-ниски точки се финансират, а с по-високи – не. И ние задаваме въпроси за средствата. Интересно ми е да видя дали има вътре от фирмите-изпълнителки и дали няма свързани лица – партийно, медийно и с някои от хората във фондацията. Ами Светлана Куюмджиева вече стана звезда, тя е политическа звезда. А в крайна сметка тя е подчинена на Кирил Велчев, а той е подчинен на кмета като председател на УС. А вие, г-н кмет, сте подчинени на Общинския съвет“, подчерта Послийски.

Съветници поискаха детайлен отчет за откриващото събитие и за разходите на фондацията

Десислава Йорданова от БСП настоя общинските съветници да получат детайлен отчет за откриващото събитие на Европейската столица на културата. По думите ѝ две седмици след откриващото събитие, в медиите се появил отчета, а местният парламент като принципал няма такъв отчет.

1 2 3 4

Подобни статии

Top