Скандинавки пеят български народни песни в Малката базилика

Великолепието на българския певчески фолклор

ще разкрият днес норвежците от Вокален ансамбъл „Перуника – Стокхолм“ в Малката базилика.

Концертът на хора ще започне в 16.00 ч. Той е част от проекта „Българските гласове от Скандинавия“, който пък е включен в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Ансамбъл „Перуника – Стокхолм“ е създаден през есента н а2014 година. Богатството от ритми, звук и хармония на българския фолклор събира 19 певици под диригентството на Михаил Делчев.

„Перуника“ привлича вниманието на музиканти и на любители на музиката. Хорът развива активна концертна дейност и участва в три поредни издания на „Вечери на културата в Стокхолм“, а също и в проекти със световно известни артисти като Марина Абрамович.

В репертоара на ансамбъла са произведения на Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Иван Спасов и Георги Андреев – произведения, превърнали се в класика на българското фолклорно богатство и наследство.

Диригентът на хора Михаил Делчев е родом от гр. Хасково.

Той завършва хорово-диригентския клас на Българската музикална академия като студент на проф. Васил Арнаудов в Консерваторията. Работил е като главен диригент на Детски хор „Орфей“ и Мъжки хор, Хасково. През 1990 г. печели диригентски конкурс за едногодишна специализация в Кралската музикална консерватория в Копенхаген, Дания. Продължава квалификацията си с курсове по „Съвременна хорова музика“ в Стокхолм, „Ренесансова музика“ в Лондон и „Барокова интерпретация“ в Щутгарт и Копенхаген.

Установява се в Дания, където в момента е художествен ръководител на вокалния ансамбъл „Collegium Vpcale – Aаrhus“, ораториалния хор Caeciliakoret. Дългогодишен диригент на духовия оркестър Tonica, на Университетския мъжки хор Орхус и гост диригент на оперния хор в гр. Орхус, Дания и на хора в операта в Гьотеборг. Основател и диригент на женски вокален ансамбъл „Перуника – Стокхолм“, Швеция. Михаил Делчев гастролира като диригент на хорове и оркестри в Дания, Швеция, Германия и САЩ. Ръководи летни курсове за чужденци по български песенен и инструментален фолклор.

Подобни статии

Top