Сколиозата често започва с главоболие и затруднено дишане

Заради COVID-19 случаите с гръбначни изкривявания се увеличиха, твърдят лекари

Сколиозата, или както е по-известна сред хората като гръбначно изкривяване, бележи бум в последните години. По време на коронакарантината и online обучението, всекидневното стоене пред компютъра с часове увеличиха случаите. При някои от малките ни пациенти се стигна до влошаване на състоянието, защото занемариха гимнастиката, не изпълняваха дори поставените от преподавателите по физическо възпитание задачи, каза началникът на отделението по физиотерапия и рехабилитация в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Илияна Матеева.

Погледнато глобално причините за гръбначните изкривявания се свързват с липсата на витамин D, неправилно хранене, бърз растеж при децата – по 16-17 см за едно лято, наследствени фактори или ненужно тежките раници и техния неправилен избор.

Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб във фронталната равнина. Открита навреме е напълно лечима.

Според д-р Матеева всеки родител е добре да бъде запознат с това заболяване, тъй като често ние сме тези, на които ни прави впечатление лошата стойка на детето, различна височина на раменете, асиметрия в лопатките, изкривяване на таза, скъсяване на крайник, нарушение в походката. При много деца един от първите симптоми е главоболието, лесната уморяемост и затруднение в дишането.

При съмнение е необходима консултация с ортопед. Правят се рентгенографии и се определя се степента на изкривяването. А то има няколко степени.

Вижте класификацията:

Първа степен – до 8-10 градуса, много често се касае за лоша стойка

1 2

Top