Скулпторът Цвятко Сиромашки празнува рождения си ден с изложба в галерия Артистика - DC news

Скулпторът Цвятко Сиромашки празнува рождения си ден с изложба в галерия Артистика

Самостоятелната изложба на маестрото е озаглавена „Духовно пространство“

Галерия Артистика има удоволствието да ви покани на специално събитие, на което заедно да отпразнуваме рождения ден на българския скулптор и художник Цвятко Сиромашки-Х’омбре, в родния му град Пловдив. Творецът е подготвил за пловдивската публика скулптури, картини и инсталации, като всички от тях са с лично отношение към Духа и града. Откриването на изложбата ще бъде на 20 май 2023 от 17:00 до 19:30 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

Скулпторът с международен профил – Цвятко Сиромашки вълнува със своите произведения, които одухотворяват материята. В творбите му героите – предмети се подчиняват на други закони — архитектурни, скулптурни и емоционални, както бюстът – „Министърът на цветята“ на швейцареца Люсиен Шевалас, паметника на архитект Йосиф Шнитер, маската на великия бас Борис Христов и още много други значими личности, допринесли с живота и делото си за разцвета на Пловдив и България.

Цвятко Сиромашки завършва Техникум по художествена обработка на камъка в Кунино, обл. Враца, където учениците получават професия „каменоделец“ или „художник-скулптор“. След това Сиромашки продължава своето развитие в Художествената академия в Санкт Петербург, Русия. През 1979 година той се дипломира като магистър по скулптура в Националната художествена академия в София.

Носител е на редица престижни награди – като наградата за скулптура в гранит на Международен симпозиум в Бодузо, Италия, награда „Пловдив“ и „Мечът на Ромфея“. Не на последно място скулпторът бива удостоен с наградата за принос към българската култура и изкуство „ Златно перо“ през 2014 година.

Авторът представя монументални творби, които се намират из цяла България, като “Духовната порта” в София и произведения, които са притежание на световноизвестни музеи – Пушкински музей в Москва и много др.

Майсторството на скулптурата е изкуство, което се развива, променя се и непрекъснато разширява обхвата на своите дейности, развива нови видове обекти, които смесват миналото, настоящето и бъдещето. Изящността на скулптурата поставя под въпрос връзката ни с предметите, търси друга перспектива към обектите и се занимава с други начини на мислене и усещане на света, който ни заобикаля. Също така, тя умее да задоволява нуждата ни от разказване на истории и изкуство със свои собствен език.

Цвятко Сиромашки определя “твореца” като личност, съвкупност на Божествена енергия, Дух и познания в различни области на живота. “Свише спуснат, творческият процес е безмълвно пресътворение на чувства. Авторът е Той, а аз само му асистирах при създаването на Духовното пространство на галерия Артистика”, казва Цвятко Сиромашки.

Творбите, скулптурите и инсталацията, които ще видите в това „Духовно пространство“, ви приканват да ги разгледате, да усетите атмосферата и “заедно да се почувстваме пречистени и одухотворени за дълги години!”

Заповядайте да отпразнуваме този празник на скулптурата и Цвятко Сиромашки.

Галерия Артистика ви кани на откриването на изложбата на 20.май от 17:00 ч. – Пловдив, ул. „Авксентий Велешки“ 9 (вход от ул. „Драган Цанков“).

Подобни статии

Top