Славчо Атанасов: Държавата е длъжник на българите от Западните покрайнини

Трима пловдивски депутати при българите в Цариброд за годишнината от подписването на черния за българската история Ньойски договор

Двама пловдивски депутати – Славчо Атанасов и Александър Сиди, както и колегата им от Пловдив-област Борис Ячев, се срещнаха с българската общност в Цариброд, Сърбия като част от групата на „Обединени патриоти“, пристигнала при нашите сънародници за отбелязването на черната за българската история дата на подписване на Ньойския договор.

„Пред паметника на иконата на българщината – Апостола на свободата Васил Левски, използвам думите на дядо Вазов – „Не се гаси туй що не гасне“ като говоря за българския дух и нашите сънародници тук“. Това заяви Славчо Атанасов минути, след като народните ни представители поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски в Цариброд.

Той беше категоричен, че за тези 100 години от подписването на несправедливия Ньойски договор държавата ни все още е длъжник към българите в Западните покрайнини. „Защото от 80 хиляди – днес те са вече едва 15 хиляди души“, посочи Славчо Атанасов. И допълни, че депутатите от „Обединени патриоти“ ще направят всичко възможно за подобряване на живота на българите в Западните покрайнини.

Държавата трябва да е по-активна при подпомагането на българското малцинство в Сърбия

Александър Сиди също призна, че българската държава трябва да бъде още по-активна в политиката си на подпомагане на българското национално малцинство в Сърбия.

„Вярвам, че ние, народните представители от „Обединени патриоти“ ще можем да убедим българското общество, че трябва да имаме по-сериозно присъствие тук“, каза още Александър Сиди.

1 2

Подобни статии

Top