Славчо Атанасов пита транспортния министър за Бетонния мост

Депутатът пита министъра ще поеме ли ангажимент за запазването на съоръжението пред пловдивчани

Пловдивският депутат Славчо Атанасов отправи питане към министъра на транспорта Росен Желязков за Бетонния мост. Ще се бута ли моста и каква ще бъде съдбата на район „Южен“, който ще остане изцяло откъснат и блокиран от Пловдив, пита неродният представител от „Обединени патриоти“. Той настоява също за информация от министъра, какви мерки ще предприеме транспортното ведомство за запазването на това ключово за града съоръжение и ще поеме ли ангажимент за запазването му пред пловдивчани.

Вижте целия актуален  въпрос на Атанасов:

В  Ъ  П  Р  О  С

от Славчо Атанасов

народен представител от ПГ  „Обединени патриоти“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 95(1) от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

УВАЖАЕМИ ГОСПOДИН МИНИСТЪР,

С настоящия въпрос  искам да заостря вниманието Ви върху казуса около премахването на едно възлово инфраструктурно съоръжение в град Пловдив, известно сред пловдивчани като Бетонния мост. Има стартирана процедура, според която дори е избрана фирма, която да го събори. Това предизвиква сериозно напрежение сред жителите на Пловдив, което заплашва да ескалира в най-скоро време. Мостът е ключов за връзката между районите „Централен“ и „Южен“. Ако бъде премахнат, район „Южен“ ще бъде изцяло откъснат и блокиран от останалата част на града. Тази ситуация не е взета под внимание и не се отчита като обстоятелство, което ще създаде огромни трудности на пловдивските граждани.

Запознавам Ви накратко с хронологията на проблема:   

Преди година за разглеждане в Общински съвет бе внесено предложение, с което Община Пловдив дава съгласие за проекта на НКЖИ, който включва изграждане на високоскоростна жп линия, за чието изграждане е необходимо премахването на Бетонния мост. Като компенсация НКЖИ предлага и поема за своя сметка изграждането на пробив под Централна гара.

След като възникна огромно брожение в града, предложението бе отложено за следващо заседание на Общинския съвет.

На проведените срещи с НКЖИ стана ясно, че Бетонният мост няма как да бъде запазен и това не е техен ангажимент. Не са техен ангажимент и развръзките на бъдещият пробив под Централна гара. Не е техен ангажимент и магистралният водопровод, стоящ на пътя на бъдещият пробив. Всичко това е бъдещ финансов ангажимент на Община Пловдив.

Проведе се ново заседание на Общински съвет, където, след осъществен натиск от правителството, управляващите в общината прокараха решението да се даде съгласие на НКЖИ, за да не се спира усвояването на евросредства. Забележете, в това решение НКЖИ не е поемало никакви ангажименти за запазването на Бетонния мост, освен устно уверение, че няма против Община Пловдив в бъдеще време да изгради за своя сметка нов Бетонен мост, който да спазва изискванията за високоскоростна железница. Тогавашната управа на града пробва да разсее напрежението като заяви, че ще търси варианти, в които НКЖИ да изгради освен подлез – и мост. Но към днешна дата НКЖИ няма поет такъв ангажимент, а с горното решение зелената светлина е дадена и ръцете им са развързани да правят каквото си поискат с Бетонния мост.

В съответствие със своята програма, преди месец НКЖИ пусна обществена поръчка за пробива, в която поръчка ясно е записано премахването на Бетонния мост във времеви порядък по усмотрение на фирмата, спечелила поръчката.

1 2

Подобни статии

Top