Слави Шопов: Трябва да победим Холандия (ВИДЕО)

В Хееренвеен направих крачка нагоре и продължавам да се развивам, заяви младежкият национал, който е бивш голмайстор на Ботев

19-годишният Станислав Шопов от година е собственост на холандския елитен тим Хееренвеен. Преди това младокът изигра внушителните 47 мача за Ботев (Пловдив), с които спечели симпатиите на „жълто-черната“ публика.

Националът разкри пред БЛИЦ TV любопитни подробности от живота си и сподели очакванията си от предстоящата в петък квалификация на младежкия тим срещу Холандия.

 Здравейте на читателите и на зрителите на БЛИЦ, разговаряме с младата звезда на българския национален отбор Станислав Шопов. Здравей, Слави. 
– Здравейте, благодаря за топлото посрещане.

– Мина една година, откакто подписа договор с Хееренвеен. Каква е твоята оценка и анализ за последните 12 месеца?
– Мисля, че през тази една година съм се развил. Със сигурност не е крачка назад, а е крачка напред, независимо, че нямам много минути за първия отбор. Доволен съм от тази крачка и продължавам да тренирам здраво и чакам да получавам все повече минути.

– До момента имаш повече мачове за дублиращия отбор на Хееренвеен, кога смяташ, че ще дойде твоето време и за мъжкия отбор?
– Готов съм да получавам повече време за мъжкия отбор. Показвам го на тренировките и в мачовете на дублиращия тим. Най-важната дума е на треньора, той да реши, че съм готов и да започна да играя.

– Каква е разликата между България и Нидерландия и манталитетът в двете държави?
– Разликата е най-вече в темпото на игра. Там се играе много по-бързо. Не бих казал, че в манталитета има много голяма разлика. И в България като бях тренирахме много, в Холандия също. Разликата е в игровото темпо, бързо се играе.

– Спрял ли е футболът на България? Много специалисти казват, че тук се играе на забавен каданс?
– Имам 47 мача в „А“ група, моето мнение не е такова, получават се доста добри мачове. Всеки си има мнение. Когато играем с Лудогорец, ЦСКА, Левски стават мачове на доста добро ниво. Не е така, както казват хората.

– А защо тогава има голям отлив от българските стадиони? Защо публиката показва нежелание да идва на мачовете от нашия шампионат?
– Не знам. Аз съм играл в отбор, в който публиката обича отбора – Ботев (Пловдив). Независимо, че сме играли на стадион, който е за 3 хиляди зрители, винаги е бил пълен. Дай Боже да стане големия стадион, сигурен съм, че и той ще се пълни.

– Каква е ситуацията в Хееренвеен? Преживя ли локдаун, когато имаше разгар на пандемията от коронавирус и как Холандия се справи с този проблем?
– Да, бяхме в локдаун и беше тежък период за нас, защото нямахме мачове, а само тренировки. Беше тежко, но Холандия се справи много добре с това. Сега всичко работи, няма проблеми и държавата е добре.

 

– Какво е мнението ти за ваксините, ваксиниран ли си?
– Към този момент не съм ваксиниран. Нямам мнение за ваксините. Това е мнение на човек – дали иска да се ваксинира или не, това си е негова преценка.

– Срещна ли се с коварния вирус?
– Не съм имал симптомите и не знам дали съм го изкарал или не съм.

– Има ли стрес в съвременния футбол за младите хора?
– Зависи от човека и как приемаш нещата. Разбира се, че има напрежение. Не бих казал стрес, по-скоро напрежение, което е полезно за самия теб. Да можеш да играеш под напрежение, да усещаш, че ако не играеш добре, някой чака и веднага ще стъпи на твоето място.

– Имаше ли периоди на депресия в първите ти седмици и месеци в Холандия заради факта, че сменяш една държава с друга, и какви хора са холандците?
– Разбира се, че имаше, защото това беше моят първи път, в който излизам в чужбина, и то сам. Семейството и приятелите ми са в България. Но когато имаш цел, знаеш каква е тя и я преследваш, тези неща остават настрани и трябва просто да си вкараш в главата защо си тук. Аз знам защо съм в Хееренвеен.

– Защо си там?
– За да се развия и да стана добър футболист. Искам да играя на високо ниво.

– Смяташ ли, че втората ти година в холандския отбор ще бъде по-успешна за теб?
– Да, смятам и вярвам, че ще бъде така, дай Боже.

– Какво е за теб националния отбор?
– Националният отбор е нещо невероятно. Винаги е чест, когато прочета, че съм повикан. Удоволствие е да бъда тук и съм много щастлив, че мога да играя за моята страна. Това е най-важното нещо.

– Какви са амбициите ти с националния отбор на България?
– Играем мач за мач. На първо място целта е да победим Холандия, след това ще мислим за Молдова. И разбира се, след време да получа шанс да играя за мъжкия национален отбор.

– Какви са най-силните оръжия на България в предстоящото гостуване на Нидерландия?
– Имаме много силни оръжия. Имаме треньор, който знае как да ги използва.

– Прогнозата ти за мача в петък?
– Само и единствено победа, както винаги.

Подобни статии

Top