Слави Трифонов: Няма да предложим кабинет за гласуване утре

Трифонов обяви, че на президентските избори ИТН ще подкрепи сегашният държавен глава Румен Радев

„Изобщо няма да предложим кабинет за гласуване и отиваме на нови избори.“ – Това обяви лидерът на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов в кратко видеообращение, което бе излъчено в неговия профил във Фейсбук. Той обясни, че решението е взето след отказа на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да подкрепят проектокабинета.

Вижте и пълния текст на изявлението:

Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ отказаха да подкрепят правителството на „Има такъв народ“. Заявиха го ясно и в публичното пространство. 

Това означава следното: Протестът срещу ГЕРБ и всичко свършено от ГЕРБ са останали в миналото, а в настоящето и в сегашния парламент има политически и всякакви амбиции, лицемерие, лъжи, предателства и игри, абсолютно неприемливи за мен и моите колеги от ИТН. 

Затова ще се случи следното: 

  1. Предполагам ясно става, че ние направихме всичко възможно и всички компромиси и жестове към т.нар. партии на протеста, за да подкрепят правителството на ИТН като първа политическа сила. Направихме всичко възможно, за да са спокойни хората, за да има правителство и, за да са доволни от партиите на протеста. Но това не се случи заради поведението и в крайна сметка, предателството на Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Не е тежка тази дума предателство. Предателство е, когато някой те предаде. Това е предателство. И затова ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проекто кабинет, защото ясно бяхме заявили, че без подкрепата на партиите на протеста, ние няма да предлагаме кабинет. 

  2. Това означава, че отиваме на нови избори, защото ние, като първа политическа сила в сегашния парламент, няма да подкрепим нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито Демократична България, нито „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Разбира се, че съществува вероятността, според Конституцията, при следващите две възможности, определени от Конституцията, Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да постъпят национално отговорно и да се съберат с ГЕРБ, ДПС и БСП, да създадат правителство и да управляват заедно, както го правеха до неотдавна. 

  3. На президентските избори, които предстоят след няколко месеца, ИТН ще подкрепи за кандидат за президент Румен Радев, защото той най-много изпълва със съдържание представата ни за президент на България и с нашата подкрепа ние се надяваме, че той ще стане президент още на първи тур. 

И накрая благодаря на всички, които не се уплашиха да застанат заедно с нас с имената и лицата си, и в първото ни предложение за кабинет, и във второто. Уважаеми колеги, най-искрено ви благодаря, и на ПГ на ИТН, и разбира се на всички наши съмишленици, приятели и участници в това, което правим. Тази битка ще е дълга и ние ще я спечелим! Заедно!

Снимка: стопкадър 7/8 TV

Подобни статии

Top