След 2 години и половина делото за канала за износ на антики влиза в съда в Пловдив

50-годишният Стоян Мирков и 46-годишния Георги Карадалиев сядат на подсъдимата скамейка за почти три пъти по-малко антики

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 50-годишния Стоян Мирков и 46-годишния  Георги Карадалиев за незаконно държане на антични ценности.  Единият от мъжете е пловдивчанин, той се е занимавал със закупуване на антиките от иманяри из цяла България. Другият – софиянец, пък е продавал ценностите зад граница. Когато каналът бе разбит в края на 2019 г., в схемата бе установен и трети – купувач от чужбина, но впоследствие тази нишка в досъдебното производство отпадна.

Мирков е предаден на съд за това, че на 01.12.2019 г. в гр. Пловдив и гр. Асеновград е държал общо 374 археологически обекта  – монети, фрагменти от монети и части от античен съд – престъпление по чл. 278, ал.6 пр.3 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Той е обвинен и за това, че на същата дата е  предал на Карадалиев общо 299 броя монети и бронзови кръстове, представляващи културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева.

Георги Карадалиев пък е предаден на съд за това, че за времето от 01.12.2019 г. до  02.12.2019 г. в гр. Пловдив и гр. София, при условията на продължавано престъпление, е държал 189 брой археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – престъпление по чл. 278, ал.6, пр.3 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Срещу него е повдигнато обвинение и за придобиване от Мирков на 299 монети и бронзови кръстове, представляващи културни ценности, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20000 лева.

Спасиха стотици ценности от препродажба в чужбина. Ето схемата (СНИМКИ)

Карадалиев е обвинен също, че от 01.12.2019 г. до 02.12.2019  г. без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества  – марихуана с общо тегло 28,619 грама, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 2000 до 10 000 лева.

По делото е установено, че двамата обвиняеми се познавали и извършвали незаконни сделки с движими културни ценности на територията на Република България с цел продажба в Европа.  Стоян Мирков изкупувал антични монети и други движими археологически обекти от иманяри от цялата страна, които впоследствие предавал на Георги Карадалиев. Той пък ги предлагал за продажба в аукционни къщи в Западна Европа.

На 1 декември 2019 г. Карадалиев пристигнал от София в Пловдив, за да се срещне със Мирков. Двамата първо разговаряли в заведение в централната част на града. Впоследствие пловдивчанинът се върнал до дома си. Оттам взел полиетиленова чанта с 299 броя монети и бронзови кръстове, която предал на Карадалиев. Той го чакал в автомобила си. В момента на сделката двамата са били задържани от полицейски служители.

Пуснаха под домашен арест трафикантите на антики

По-късно били извършени претърсвания и изземвания в жилища на Мирков и Карадалиев, където са открити останалите монети. Сред откритите ценности са бронзови монети от IV-III век пр. Хр, бронзови монети на Филип II Македонски, на Александър III Велики, на имп. Антонин Пий, на имп. Констанций II, на имп. Константин I Велики и др,. сребърни монети, други  римски и османски монети, билонови монети, антониниан на имп. Траян Деций, на имп. Гордиан III, хемидрахми  и др.

По делото са били извършени няколко експертизи. Заключенията на комплексната нумизматична и археологическа експертиза и на допълнителната такава сочат, че откритите предмети представляват движими културни ценности и движими археологически обекти.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи заседание по делото.

Подобни статии

Top