След 40 години „Медея“ стъпва на Античния

Броени часове до грандиозния спектакъл „Медея“

Представлението „Медея“, ще бъде представено за първи път от 40 години на сцената на Античен театър в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата.

В продължение на три години, десетки артисти изминават стъпка по стъпка трудния път до „Медея“. Три календарни години, но „цял един живот“ за ръководителя на проекта доц. Снежина Петрова.

Как се пресъздава темата за конфликта в семейството между майката и бащата, в който не оцеляват децата? За сблъсъка между силното и слабото общество, което унищожава хората, които са уязвими. За средата, която те превръща в убиец. Въпроси, зададени в „Медея“ през Античността, но актуални и днес.

Проектът е със силен социален фокус. Инициативата събира в съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра, деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност.

Десетки деца на възраст между 6 и 17 години работиха в продължение на седмици по темата за конфликта в древногръцката трагедия. Какви решения взимаме в трудни ситуации, какви са ролите на мъжа и жената в обществото, каква ценност носят домът и семейството и ролята на децата в него.

На тези и въпроси свързани с липсата на семейство и изолацията от света, децата дадоха отговор в рисунките си. Използвайки психодраматична игра, изградена върху античния мит за Медея, децата имаха възможност да опознаят собствените си възможности за реакция в най-честите семейни и обществени конфликти, в които биват въвлечени. Рисунките им бяха изложени в Пловдив и София.

А реакциите им, записани по време на обученията и техните коментари, влязоха във фонограмата на изложбата „Терен Медея“ в Софийска градска галерия и в Национална галерия „Квадрат 500“.

1 2

Подобни статии

Top