След 40 години „Медея“ стъпва на Античния

„Защо използваме точно „Медея“ за такива благородни каузи?

Нека да мислим за Медея, до момента, в който решава да отмъсти, да си я представим като майка и като всяка една от нас, когато не сме в критична ситуация. Този проект ни учи как светът може да се обърне и как от бял може да стане черен. Учи ни как да предотвратим кризата или как да оцелеем в нея. „Медея“ е урок по оцеляване в криза. Затова започваме работа с най-малките, защото те ще бъдат нашите посланици в семействата“, убедена е доц. Снежина Петрова

През месец март 2019 година се проведе и обществена дискусия в подкрепа на образованието по театър за деца в училище в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Организатори бяха сдружението „Легал арт център“ и Съюзът на артистите в България, участие взеха експерти от Нов български университет, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Театралната работилница „Сфумато”идр.

В рамките на проекта „Медея“ Петя Хайнрих и Георги Гочев направиха нов превод на трагедията на Еврипид, специално за театралното представление. Преводът беше представен на 14 юни в Национална галерия „Квадрат 500“ с участието на проф. Виолета Дечева, доц. Снежина Петрова, гл. ас Георги Гочев и Петя Хайнрих, актьорите от представлението, студентите от хор „Медея“ с ръководител гл. ас. Ася Иванова и композитора Асен Аврамов, а водещ беше актьорът Владимир Пене

Режисьор на спектакъла е Десислава Шпатова, а освен едни от най-талантливите актьори, в спектакъла участват: група „Вакали“, която много рядко българските зрители могат да видят, единственият изпълнител на баян в България Стоян Караиванов, Античен хор – студенти от НБУ и разбира се – децата. За тях преживяването е голямо. Това не е детски спектакъл, а включване на децата в съвременното изкуство, с усилията на целия екип.

В дискусията с журналисти и граждани  в 12 часа,  ще се включат любими български актьори – доц. Снежина Петрова, която влиза в ролята на чудовищната Медея, Владо Пенев, който пресъздава образа на владетеля Креонт. Койна Русева, Станка Калчева, Петър Дочев, Ася Иванова, Ивайло Драгиев и Георги Гоцин , които също се превръщат в персонажи от древногръцката митология. 

1 2

Подобни статии

Top