След 7 клас: Закриват езикови паралелки за сметка на професионалните

Хуманитарната гимназия в Пловдив премахва френските си паралелки; в Карлово ще се изучава туризъм вместо английски език

Министерството на образованието и науката закрива паралелките с усилено изучаване на чужд език след седми клас в двете карловски средни училища „Васил Левски“ и „Христо Проданов“. Решението на образователното министерство е взето в петък.

За Пловдивска област изискването е да бъдат формирани 60 на сто професионални паралелки и 54.40% със STEM насоченост. 27 ще са паралелките с чуждоезиков профил. 15 януари е крайният срок за подаване на заявките в Регионалното управление на образованието.

Държавният план-прием да е съобразен със заявките на работодателските организации и информацията на Агенцията по заетостта, включително и специалностите от дуалната система на обучение. Това гласи последната заповед на МОН по повод предстоящото сългласуване на приема за учебната 2021/2022 година. Министерството на образованието продължава политиката за намаляване на профилираните паралелки с прием след 7 клас за сметка на увеличаване на професионалните. Само езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, средните училища трябва да се насочат изцяло към STEM – наука, технологии, инженерство, математика.

В Карлово закриват двете паралалки с английски език и се преориентират към специалности в туризма. Директорът на СУ „Христо Проданов“ Лука Мачев казва, че ще предадат до петък заявката до РУО-Пловдив. Като цяло нагласите са да се изучават предмети близки до пазара на труда в региона. По повод на завръщането в клас на учениците от 5 до 12 клас, директорът ще постави анкета в сайта на училището, където ще се проучат нагласите.

По думите му родителите са срещу решението на МОН за закриване на паралелките с английски език и не са изключени реакции от тяхна страна.

В Пловдив също ще има промени, които ще се предават от училищните ръководства на РУО

Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ запазва приема за 7 паралелки, но закрива тази с обучение по френски език. Директорът Емил Начев обясни, че в голяма степен техните ученици избират да учат биология и химия, след което кандидатстват медицински специалности. Там разкриват за следващата учебна година – профилирана паралелка с биология и химия, в която ще се изучава английски език.

Като цяло желанието на учители и ученици е да се върнат обратно в училище, но това ще стане с решението на национално ниво. Тази седмица със сигурност ще знае как ще се учи от 18 януари. Междувременно стана ясно, че само 16.5 % от работещите в образователната сфера искат да си поставят ваксина./ Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top