След бедствието в Карловско: Ето как държавата ще помогне на пострадалите (ВИДЕО) - DC news

След бедствието в Карловско: Ето как държавата ще помогне на пострадалите (ВИДЕО)

Бутилирана вода и хранителни продукти ще бъдат предоставени на пострадалите от наводненията в Пловдивско

„Най-големите щети са нанесени на инфраструктурата в община Карлово след наводнението. Държавата ще помогне“, каза служебният регионален министър Иван Шишков на брифинг в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

„В момента ВиК дружеството работи на терен, за да се възстанови водоподаването към селата, чака се пускането на тока в селата. След това ще се опишат щетите по водопроводната мрежа“, каза Шишков. Първо трябва да се поправи водопроводът и след това да се ремонтират улиците. Има 7 моста, които са съборени, уточни Шишков.

На брифинга бе съобщено, че кметовете на пострадалите от наводнението общини ще се освободят от такси за отпадъци.

„Осигурихме минерална вода и консервирани храни за бедстващото население, още днес тези помощи ще бъдат доставени“, обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. На 15 септември от 14 ч. ще има заседание на комисията по бедствия и аварии.

„В четвъртък – 8 септември и петък – 9 септември съвместно със земеделския министър и всички ведомства ще поканим местното население и медиите, за да се извърши на място проверка на местната сеч в горите“, обяви още Демерджиев.

Пет села са без вода, в три села частично няма ток, 84 къщи са негодни за живот

7 къщи са разрушени, 60 къщи са необитаеми, 84 са негодни за живот, защото са частично увредени, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Той каза, че към настоящия момент в Община Карлово има 5 села без водоподаване, а 3 села са с частично електрозахранване. „До края на деня 1 село ще има водоподаване, а за останалите ще има временни водопроводи. С тези временни водопроводи ще се работи около 10-15 дни”, каза той и добави, че електроподаването е по-увредено по основните улици, където има съборени стълбове.

„В момента се работи по монтирането на нови стълбове, когато това стане ще можем да възстановим електрозахранването“, посочи Стоев.

Той заяви, че имат уверение от министерството на отбраната, че ще бъдат осигурени контейнери, в които хората да живеят. „На всеки, който изяви желание ще бъде предоставено жилище, което е годно за живот”, каза Стоев.

Бутилирана вода и хранителни продукти ще бъдат предоставени на жителите от населените места в Пловдивско, които пострадаха от наводненията в региона. Служебното правителство прие на днешното си заседание решение, с което от държавния резерв се освобождават общо 68 040 литра бутилирана вода за питейни нужди по 1,5 литра, както и 32 920 кг. консервирани хранителни продукти.

Помощта ще бъде предоставена безвъзмездно на кмета на община Карлово, който следва да организира получаването, разпределението и използването на освободените от резерва количества вода и храна по предназначение за нуждите на населението в пострадалите села. Съгласно решението на правителството, председателят на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” ще организира предаването на количествата бутилирана вода за питейни нужди и консервирани хранителни продукти на Община Карлово.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top