След дълго отсъствие от пловдивската сцена художникът Здравко Палазов се завръща с голяма изложба

Изложбата на смолянския художник Здравко Палазов „Завръщане“ ще бъде открита тази вечер в Пловдив от 18:30 ч.

Авторът ще бъде представен от Иван Гранитски, а събитието ще се проведе на открито на терасата на галерията във връзка с въведените мерки.

Галерия Артистика започва есенния сезон със самостоятелна изложба на живописеца Здравко Палазов. Авторът е добре познат на пловдивската публика, но ще я изненада и развълнува с една изцяло нова колекция картини. След дълго отсъствие от местната творческа сцена той обединява над 30 картини в предстоящата изложба, озаглавена „ЗАВРЪЩАНЕ“.

Откриването на изложбата ще бъде на 16.09.2021 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9. Авторът ще бъде представен от Иван Гранитски – член-кореспондент на БАН, журналист, поет, редактор, критик, публицист, директор на радио- и телевизионни канали, издател и обществен деец. Във връзка с въведените противоепидемични мерки и за спокойствието на всички присъстващи събитието ще се проведе на открито на голямата тераса на галерията.

За Здравко Палазов големият български художник академик Светлин Русев казва: „Има автори, които не се нуждаят от представяне. До такава степен е лично възприемането и внушението им, че всяка словесна намеса малко или много ще наруши автентичността на автора. (…) Като пластическа стилистика живописта на Здравко Палазов съчетава древните традиции на Изтока, ренесансовата чистота на формата с едно модерно разбиране за строежа на композицията на нейния вътрешен живот, изразен и постигнат чрез външната форма. Това е изкуство, преминало през личната опитност, която времето е натрупало като въпроси и отговори за онзи път, по който всички минаваме, но не всички осъзнаваме като възможност, като част от изпитанията – утре да бъдем по-добри от днес. Известна истина е, че живописта е такава, какъвто е нейният автор. Живописта на Здраво Палазов е духовно красива, пластически обаятелна и нравствено съдържателна. Поучителна без да е назидателна – живопис, родена по законите на сърцето, живопис, която живее по законите на духа, изкуство със свое време и свое пространство във вселената на духа.“

Здравко Палазов завършва Художествена гимназия в гр.Казанлък, след което продължава образованието си в Художествената академия в София, специалност “Живопис“ при проф. Добри Добрев. Още след Академията участва във всички национални изложби в Русе, Велико Търново, Бургас, Смолян, Стара Загора, София, Сливен и др. Не малък е броя и на самостоятелните му изложби в чужбина – Канада, Германия, Чехия, Полша, Швейцария, Япония, Русия, САЩ, Австрия и др. страни. Негови творби има в много частни колекции и художествени галерии.

1 2

Подобни статии

Top