След дебати: Приеха по-висока такса-смет в Асеновград (ВИДЕО)

От следващата година асеновградчани ще плащат по-висока такса смет

С един промил беше завишена такса – смет в Асеновград. От догодина налогът скача на 4 промила, вместо досегашните три. Решението взеха днес общинските съветници на Асеновград след продължили повече от час дебати.

Бившият кмет на града  и общински съветник от коалиция „БСП за България“ д-р Емил Караиванов  възрази срещу промените, като се мотивира, че няма ясно разписани аргументи за завишаване на промила. Той поиска от администрацията да даде конкретно обяснение защо се налага вдигането на налога и попита дали се очаква нова промяна в следващата година. От трибуната Караиванов посочи, че увеличението е с близо 40 % и предложи таксата да се промени с промил и шест и така увеличението да е 3,6 промила.

От БСП коментираха, че увеличението на таксата ще доведе до „тежка социална среда“ за гражданите, намаляване на събираемостта и увеличаване на незаконните сметища. 

Дамян Борисов от ПП „Зелено движение“ определи като „компрометирано“ качеството на сметосъбирането в града през миналата година и отправи нападки за това към бившето управление на Асеновград. По думите му общината плаща около 990 хиляди лева за услугата, но „живеем в кочина“, а чистотата в града е „брутално лоша“. Борисов попита дали ще има промяна, след увеличението , защото за сметосъбиране и през Новата година се залагат  по -малко от 1 милион лева.

Причината за увеличаването на таксата са по-високите отчисления, които общините плащат на РИОСВ за депониране на отпадъци. Тези суми се увеличават от 57 лева на тон за тази година до 95 лева за тон догодина. Въпреки заявеното разсрочване от екоминистерство, все още отчисленията не са променени.

Увеличението на такса „битови отпадъци“ е трябвало да се случи още миналата година, но вероятно заради изборите за местна власт,  промените не са били направени. Затова се налага Община Асеновград да  дофинансира услугата с близо 350 хиляди лева, но въпреки това се наложи  рестрикция и в дните сряда и събота отделни части от града остават без извозване на боклука.

Снимката е информативна

Подобни статии

Top