След две години чакане започва укрепване на свлачището под Асенова крепост

Дължината на подпорната стена, която трябва да бъде изградена е около 70 метра

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев даде старт на укрепителните дейности по свлачището, възникнало на пътя под Асеновата крепост преди две години. Дължината на подпорната стена, която трябва да бъде изградена е около 70 метра. За строителните дейности държавата отпусна 460 хиляди лева,които бяха преведени от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

„За съжаление, районът около Асеновата крепост е карстов и е податлив на образуване на свлачища. Укрепването му е в интерес всички нас – асеновградчани, както и ще бъде спряно възпрепятстването посещението на туристи до емблемата на града – Асеновата крепост“, каза кметът Христо Грудев.

Той посочи, че заради разрастването на пандемията от коронавирус, в продължение на два месеца общината не е могла да предприема никакви действия,тъй като всички обществени поръчки били спрени от държавата. По думите на  Грудев строително-монтажните дейности трябва да приключат в срок до 90 дни.

Двукилометровата отсечка е изключително оживена, не само заради туристите, които посещават Асенова крепост, но и заради пешеходците, които ежедневно използват алеята за разходки. Пътят е единствена връзка и към трите села от Родопската яка – Лясково, Яврово и Добралък.

По време на строителните работи ще бъде създадена временна организация на движението.

Пътят няма да се затваря цялостно, но ако се наложи частично  ще бъде спирано движението, ако трябва да се направят някакви мащабни сериозни дейности. За промяна в организацията на движение в района хората ще бъдат своевременно уведомени.

След приключване на укрепителните дейности, пътният участък ще бъде асфалтиран и ще се поставят предпазни мантинели.

На събитието присъстваха заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров и заместник-кметът по хуманитарните дейностиинженер Петър Петров.

Свлачището под Асенова крепост се образува през лятото на 2018-та,  след проливните валежи, продължили няколко дни. Районът продължава да бъде обезопасен с чували, метални пана и предпазни ленти. Монтирани са и две светофарни уредби с цел да се избегнат конфликти и опасни ситуации на пътя.

 

Подобни статии

Top