След няколко месеца хората в цял квартал на село Първенец ще имат канализация  

Десетилетен проблем в община „Родопи”  на път да бъде решен

Стотици семейства ще бъдат присъединени към канализационната мрежа на квартал „Терасите” в село Първенец след приключване на втория етап от проекта за изграждане на колекторна система за отводняване и канализация.

Със символична първа копка кметът на община „Родопи” Павел Михайлов даде старт на проекта, който предвижда полагане на PVC- тръби, изграждане на бетонови шахти и отводнителна система. Изграждането на мрежата започва от улица „Шипка” и ще премине през улиците „Плиска”, „Трапезица”, „Оборище” и пътя за село Марково.  Новата канализационна мрежа  е с  дължина близо 3 километра. Изпълнител на проекта е софийската фирма „Актив билдинг”, а  инвестицията е за 1.1 милион лева. Средствата са отпуснати безвъзмездно от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда/ПУДООС/. Срокът за изпълнение е 193 дни.

„ За някой от вас това е един дълго чакан момент. Парите за този проект бяха отпуснати преди години. Нямам обяснение защо вече 8 години този проект се бави и парите не бяха усвоени. Това е изключително дълъг период. Радвам се, че веднага след като встъпихме  в длъжност, успяхме да рестартираме проекта и само  за половин година задвижихме нещата и съвсем скоро канализацията ще е факт“, обясни Павел Михайлов пред няколкото десетките жители, които бяха дошли на събитието.

 

Той благодари на екипа, с който работи в лицето на заместник-кмета Владимир Маринов, председателя на ОбС „Родопи”  Георги Цанков и кмета на село Първенец Ренета Плевнелиева.

„Между нас разбирателството е изключително добро. Надявам се, така да продължим и през следващите четири години. С такъв сплотен и амбициозен екип предстоят още много поводи да се срещаме за откриване на нови обекти не само в село Първенец, но и във всички населени места от община „Родопи”.

Хората аплодираха старта на работата, защото  новата канализация ще  реши дълго отлагания воден  проблем на  жителите на квартал „Терасите”. Заради слабата пропускливост на терена и голяма денивелация отвеждането на отпадните и дъждовни води в района е трудно. Сега, поради липсата на канализация, водата се стича към домовете на хората и  наводнява дворовете им.

 

Освен канализацията на квартал „Терасите”, предстои подмяна на водопроводната мрежа на още 6 улици в селото. Те  ще бъдат асфалтирани и ще бъде положена нова тротоарна настилка. Това са улиците „Васил Коларов“, „Петър Берон“, „Пролет“, „Кубрат“, „Победа“ и „Христо Смирненски“.

100 хиляди лева в бюджета на общината са осигурени и за проектиране на нов мост на село Първенец. Кметът припомни, че екплоатационният срок на съоръжението изтича тази година,  но за изграждане на нов мост ще  се разчита на пари от държавата.

 

Подобни статии

Top