След почти 5 години разследване, собственикът на бензиностанции „Арена“ отива на съд

Магистратите внесоха в съда обвинителен акт спрямо бизнесмена и помагачите му за укриване на акциз и пране на пари

Пловдивската окръжна прокуратура най-накрая изправя на съд бизнесмена Иван Тобиев и съучастниците му Зорница Добрева и Радослав Илиев. Тримата са обвинени в пране на пари и укриване на акциз за над 2 милиона лева.

След пет години разследване бизнесменът и помагачите му в далаверата ще седнат на подсъдимата скамейка и ще отговарят за разкритата нелегална бензиностанция-майка, която зареждала другите му три бензиностанции в Пловдивско и Пазарджишко с гориво, предназначено и маркирано за промишлени нужди. Схемата за укриване на акциз чрез големи цистерни, превозвали малки количества горива, действала в периода от 02.01.2014 г. до 31.01.2016 г.

Бизнесменът Иван Тобиев и съучастниците му обжалват ареста си

В хода на разследването е установено, че през въпросния период в Пловдив, Тобиев, в съучастие като извършител, с помагачите Зорница Добрева и Радослав Илиев, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител и представляващ „А. И.Т.” ЕООД, гр.Пловдив – лицензиран складодържател с данъчен склад в Пловдив, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – акциз, в размер общо на 2 036 608.86 лева. Бизнесменът е потвърдил неистина в акцизни декларации за енергийни продукти и електрическа енергия, които са били подадени пред Митница Пловдив и при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органите по приходите – Митница – Пловдив, е съставил документи с невярно съдържание – акцизни данъчни документи и регистрирани електронни данъчни документи, в които е отразил неизвършени доставки на газьол /маркиран дизел червен/, начислявайки намалената акцизна ставка от 50 лева за 1000 литра, а в действителност е освободил за потребление, като е извел от данъчния склад газьол – моторно гориво за дизелови двигатели, който не е бил доставен и използван като „енергиен продукт за отопление“ и е бил задължен да начисли акцизна ставка съгласно от 645 лв. за 1000 литра. По този начин Тобиев е избегнал установяването и плащането на разликата в стойността между декларираната и заплатената от една страна и действително дължимата акцизнa ставкa.

Тобиев остава в ареста, можел да манипулира следствието

Собственикът на бензиностанции е бил подпомогнат при осъществяване на престъпната си дейност от двамата си съучастници. Зорница Добрева била управител на данъчния склад, а Радослав Илиев оперирал с автоналивната инсталация в обекта. Двамата давали указания на шофьорите за извършване на симулативни курсове с червено дизелово гориво, манипулирали разходомера на автоналивната инсталация за да се преодолее електронния дистанционен контрол на Митница – Пловдив, при отчитане на зареденото и транспортирано гориво. Добрева пък, от своя страна е изготвила инкриминираните  акцизни данъчни документи с невярно съдържание.

За тези престъпления, в случай че тримата бъдат признати за виновни и осъдени, се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до осем години и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Укритият акциз от Тобиев нарасна до 1,6 млн.лв. (СНИМКИ И ВИДЕО)

Тобиев обвинен и за два случая на пране на пари, с предмет значителни парични суми, реализирани от укрития акциз. Той е въвеждал реализираните парични приходи от укрития акциз по банковите сметки на „А И.Т“ ЕООД, чрез банковите сметки на други две търговски дружества, с които симулирал търговски отношения.

В първия случай бизнесменът е предоставял паричните средства в общ размер на 851 171,42 лева на Зорница Добрева, която от своя страна ги внасяла по банковата сметка на българско дружество, за което имала пълномощно, а оттам по сметка на дружеството на Тобиев, като извършените финансови/банкови операции са 32 на брой. В този случай  бизнесменът действал като съучастник-помагач на Добрева и е обвинен за помагачество, а управителката е действала като извършител и е обвинена в пране на пари.

Във втория случай Тобиев е действал чрез две лица, които не са били наясно с престъпния произход на средствата. Чрез тях са извършени 15 броя финансови/банкови операции, през банкова сметка на дружество, регистрирано за тази цел в Гърция, на обща стойност 1 852 940 лв.

За това престъпление, в случай, че Тобиев и Добрева бъдат признати за виновни и осъдени, се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до дванадесет години и глоба от 20 000 до 200 000 хил. лв.

Подобни статии

Top