След потопа в Пловдив: Общината мисли мерки за справяне със силните валежи

Работна група набеляза мерки за справяне с кризисни ситуации, предизвикани от интензивни дъждове

Конкретни мерки за справяне с кризисни ситуации, предизвикани от последните интензивни валежи, обсъдиха по време на работна среща кметът на Пловдив Иван Тотев, управителят на ВиК ЕООД Спартак Николов и директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

В рамките на две седмици работната група от служители на Община Пловдив и ВиК ще определи местата, където може да се изградят ретензионни резервоари, които да поемат по-голямо количество дъждовна вода.

Сред местата, на които ще се обърне специално внимание са:  „Скобелева майка“, бул. „Александър Стамболийски“ и Коматевския надлез. Ще се обследва и възможността за изграждане на отводнителен дъждовен канал, който да отвежда водата директно към река Марица.

„В момента канализацията на Пловдив е изградена така, че може да поема дъждовна вода до 30 литра на кв. м., а не както беше при последния силен порой – 80 л. на кв.м. за няколко часа“, обясни експертът инж. Антон Гълъбов, ръководител производствено направление към ВиК. Тъй като всеки дъжд над 30 литра на кв. м. създава предпоставки за наводняване на определени места в града, а при над 80 и 100 ставаме свидетели на ситуацията, която видяхме през последните дни, уточни той.

1 2

Подобни статии

Top