След смъртта на бременната жена от COVID близките й обвиняват лекарите в небрежност

Съпругът няма да търси правата си по съдебен път

Жена, бременна в шестия месец, е починала от коронавирус на 29 септември. Тя е била приета  в пловдивската болница „Св. Георги“ на 15 септември със симптоми на коронавирус.

Директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева уточни, че жената не е имала придружаващи заболявания и не е била ваксинирана срещу COVID. Роднините на жената обвиняват лекарите в небрежност.

Бременна в осмия месец почина от коронавирус в Пловдив

Съпругът на починалата жена Йордан Вълков обясни, че симптомите са се появили на 10 септември, а вечерта тя е била с температура.

„Обаждах се на лични лекар, на Спешна помощ – препоръчаха да пие парацетамол. На другия ден поисках да отидем на преглед, защото бременна с температура не е ок, пуснаха ни на SMS код, за да си направи PCR тест, той излезе отрицателен“, уточни мъжът.

Според него други изследвания не са препоръчани. На третия ден се появява кашлица, а температурата е продължавала да бъде висока. Съпругът на починалата жена допълни, че нейнитя личен лекар я е лекувал по телефона и е отказал преглед.

„На четвъртия ден се обадих на личната лекарка и й казах, че състоянито се влошава, кашлицата е много силна, започват болки от бъбреците към гърба. Отговорът беше – консултирайте се с вашата гинеколожка. Тя ме посъветва да отидем в Спешна помощ“, разказа Йордан.

Личният лекар на починалата жена д-р Ваня Добрева отказа да застане пред камера. по думите й тя е поддържала контакт със съпруга на пациентката си. Потвърди, че е назначила тест за коронавирус и въпреки отрицателния резултат е назначила терапия.

„През цялото време нямаше индикации, че се налага спешна консултация. Аз не съм отказала преглед, те нито са идвали на преглед, нито са настоявали за това. Аз никога не отказвам преглед“, допълни д-р Добрева.

Съпругът на починалата жена добави, че няма да търси правата си по съдебен път, защото вярва, че д-р Добрева е добър специалист, но методиката за лечение на пациент с COVID у нас е грешна.

Жената не е имала придружаващи заболявания и не е била имунизирана срещу коронавирус, уточни директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева.

Източник: bTV

Подобни статии

Top