След спецакция: Арестуваха измамници, продавали компютърни части и фалшиви часовници - DC news

След спецакция: Арестуваха измамници, продавали компютърни части и фалшиви часовници

Районна прокуратура – Пловдив им повдигна обвинения за измама, единият от тях вече е в ареста за постоянно

Районна прокуратура – Пловдив наблюдава две досъдебни производства за извършени измами, по които са привлечени двама обвиняеми. Те са били задържани при специализирана акция на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, като прокурори са присъствали на първоначалните  следствени действия.

По първото досъдебно производство като обвиняем е привлечен М.Ц., на 21 г., за това, че в продължение на година и половина, в периода от 21.07.2021 г. до 01.11.2022 г. в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави себе си имотна облага е възбудил заблуждение у 16 различни лица, че ще им бъдат изпратени работещи видеокарти и части за компютър, поръчани от тях, като с това им е причинил имотна вреда в размер на общо 6497 лева.

По делото е установено, че М.Ц. публикувал обяви в интернет платформа, че продава видеокарти и други части за компютри на изгодни цени. Той посочвал телефон за връзка и щом получил поръчка ги изпращал по куриерска фирма. Цената на видеокартите варирала от 137 лева до 500 лева. Той изпращал видеокартите, които впоследствие се оказвали увредени и неработещи.

Спрямо М.Ц. по искане на Районна прокуратура – Пловдив е взета от Районен съд – Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По второто досъдебно производство като обвиняем е привлечен 20-годишният Д.Г. Предприемчивият младеж в продължение на два месеца излъгал четирима души, че ще им прати скъпи електронни часовници на известна марка. В периода от 16.11.2021 г. до 4.01.2022 г., в гр. Пловдив, гр. София, гр. Батановци, обл. Перник, и гр. Добрич, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага той възбудил заблуждение у 4 различни лица и с това им е причинил имотна вреда в размер на общо 2000 лева.

По делото е установено, че Д.Г. се сдобил с фалшиви електронни часовници, наподобяващи по външен вид същите от известна търговска марка. Той пуснал обяви в интернет платформа, получил обаждания и поръчки и ги изпращал по куриерска фирма. Цената на едни часовник била между 300 и 615 лева. При получаване на пратката, пострадалите лица установявали, че липсва специфичен код на часовника и по този начин разбирали, че са измамени. Пратките били без право на преглед.

Д.Г. е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.  Действията по разследването по двете досъдебни производства продължават.

Подобни статии

Top