След срещите с ГЕРБ-СДС и "Български възход" Росен Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист - DC news

След срещите с ГЕРБ-СДС и „Български възход“ Росен Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист

Той съобщи, че и ДБ са изпратили писмен отказ за участие в разговори с контактната група

След срещите на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС и ПГ на „Български възход“, Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист. „Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки“, посочи той пред журналисти в парламента, предаде БТА.

„Благодарим на двете първи парламентарни групи, с които преговаряхме, защото те имат вече друг подход на смирение, на диалог, на търсене на съгласие, те не поставят условия, те дават решения и това ме кара да бъда позитивен реалист към днешна дата„, каза президентът (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев след консултациите.

„Виждаме, че все още политическите партии са се окопали в техните окопи, все още като че ли пропагандата е на предна линия, все още е желанието да се разграничим, а не да търсим съгласие, но тези две първи политически партии, с които говорихме, ни дават позитивизма в реализма„, посочи той.

Плевнелиев отбеляза, че започват да стават позитивни реалисти, защото и с ГЕРБ-СДС, и с ПГ на „Български възход“ са намерили много допирни точки и добри решения и в контактната група си задават въпроса: „Как така поотделно можем, заедно – не можем, това ли е съдбата на българския народ?“.

Той отбеляза, че са в контакт и с тези парламентани сили, които официално са отказали да участват в консултациите, и ще ги информират за решенията и приоритетите, по които са намерили съгласие. „Ще се опитаме да съгласуваме с тях и този текст на декларация на 48-ото Народно събрание, който искаме да представим на вниманието на обществото и медиите в понеделник, когато приключи първата фаза на консултации“, допълни той.

Според Плевнелиев отказът от диалог преди всичко е, защото тези политически партии още са останали в предизборните си нагласи, в предизборните си обещания. „Последните избори и начинът, по който се водиха предизборните кампании, преминаха всички граници на неефективността, на злоба и разделение, на което сега плащаме голямата цена. Уважаеми политици, не се прави така“, отбеляза той.

По-рано днес Плевнелиев съобщи, че официален отказ за разговор е получен от „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“. В понеделник предстои среща с ДПС.

Успехът, ако изобщо постигнем някакъв успех, няма да бъде наш, коментира още Плевнелиев. По думите му би било успех, ако допринесат за това „България да има работещо Народно събрание и работещо правителство, каквото и да е то, с който и да е мандат във възможно най-трудния момент, който ври и кипи около нас от комбинация от кризи“.

„Ако успеем, успява цял народ“, каза от своя страна Соломон Паси, дългогодишен президент на Атлантическия клуб в България, след първите консултации. По-рано днес той определи мисията на контактната група като нещо по средата между „мисията невъзможна“ и „умирай трудно“.

Снимка: DarikNews

Подобни статии

Top