Следващата седмица решават за ограничителните мерки след 31 януари

Едва 5 са регистрираните нежелани реакции след ваксинация срещу COVID – 19, съобщи главният здравен инспектор

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат облекчени. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас – в училище. Основната цел е да се търси балансът между това да се намали рискът и да не се прекратяват всички социални дейности.

Радвам се, че интересът към ваксините е голям и предпочитам този вариант – да има търсене и ваксините да не достигат, отколкото да е обратното, заяви още доц. Кунчев.

Очакванията му са до 10 дни и ваксината на „Астра Зенека“ да получи разрешение за употреба в страните от ЕС. Доцент Кунчев съобщи, че до момента информацията за профила на ваксината на „Пфайзер“, която вече е поставена на 14 хиляди души, е много добра. Има само 5 регистрирани случая с нежелани реакции, но те са в рамките на очакваните – болка в областта на убождането при ваксинирането и леко схващане на ръката, но отшумяват в рамките на часове или на 1-2 дни./ БНТ

Подобни статии

Top