Следят язовирите в Асеновградско заради чаканите порои

Под 24-часово наблюдение са всички  язовири и речни корита на територията на община Асеновград.

От днес мобилизираните екипи  са нащрек за евентуално покачване на нивата им.  Действията са превантивни и са предприети заради обилните валежи, които се очакват през следващите няколко дни.

Опасност от преливане на язовири и речни корита в момента няма, потвърдиха от общинска администрация. „Язовирите са на нива малко над минимума.

Това състояние е от средата на зимата и към днешна дата не се е променило”, коментира Димитър Анастасов, главен експерт в отдел „Строителство и строителен контрол”.

На територията на Асеновград има 24 общински язовира и  за постоянното им наблюдение са предупредени всички кметове на населените места.

Под непрекъснат контрол е и нивото на водата в  река Чая на територията на града. Въпреки прогнозите за силен дъжд не се очакват промени в състоянието на водоема  и опасност от заливане на територии няма.

Само преди дни най-рисковите зони от коритото на реката  бяха  почистени, а буйната растителност  премахната. Това ще осигури безпрепятственото преминаване на водата и няма да създаде проблеми в различни части на града.

Заради времето в пълна мобилизация е и оперативният кризисен щаб към общината, който има задача  да координира действия за предотвратяване на наводнения или друго природно бедствие.

Подобни статии

Top