Сложни гръдни операции правят лекари с помощта на робот в Пловдив - DC news

Сложни гръдни операции правят лекари с помощта на робот в Пловдив

В последните години пациентите с онкологични заболявания се увеличават.

Ракът на белия дроб като честота се нарежда след рака на гърдата при жените и рака на простатата при мъжете. По смъртност обаче е на първо място в света. От скоро не е задължително гръдните операции да бъдат последвани от трудно и дълго възстановяване. С помощта на роботизираната система „ДаВинчи Х” интервенцията е много по-щадяща и прецизна, а само 2-3 дни след премахване на цели анатомични части от белия дроб пациентът може да бъде изписан от болницата. От началото на тази година с робота работят специалистите от Клиниката по гръдна хирургия в пловдивската Университетска болница „Каспела“, които преминаха специално обучение.

„От една страна, роботизираните операции имат предимствата на миниинвазивните оперативни техники – по-малка травма, възможност за по-бързо възстановяване на пациента. Системата „ДаВинчи” дава и допълнителни предимства. Едно от тях е перфектната визуализация, която ни позволява да видим най-малките подробности”, посочва д-р Анастас Чапкънов. Той е хирург в Клиниката по гръдна хирургия в УМБАЛ „Каспела“ с 29-годишен стаж.

За разлика от видеоасистираната хирургия, роботизираната намалява травмата при използването на троакарите – отвърстията, през които се вкарва инструментариумът.

„Пространството между ребрата, в което работим, е много тясно. Там минават нерви и постоперативната болка е доста сериозна. „ДаВинчи” дава опция да бъде намалена тази травма, което съответно отново е свързано с по-бързо възстановяване”, обяснява хирургът.

Тази оперативна система може да се приложи практически при всички белодробни заболявания, изискващи хирургически интервенции. В момента най-често се използва при онкологични заболявания – първични и метастатични тумори на белия дроб, заболявания на медиастинума и плеврата.

Д-р Чапкънов споделя, че дори и по-възрастните хора приемат изключително добре идеята да бъдат оперирани с робот. Те, както и хората с придружаващи заболявания, са от групата пациенти, показани за миниинвазивна и роботизирана хирургия.

„Голяма част от пациентите се доверяват на преценката на лекаря по какъв начин е най-подходящо да бъдат оперирани. Съвременните възрастни хора също са информирани и знаят, че съществува такава опция. Нашата идея и разговорът ни с пациентите по-скоро е свързан с това да им кажем кое според нас е по-удачно. Работата на лекаря е да предложи най-доброто и съм убеден”, че системата ДаВинчи е една такава опция”, категоричен е специалистът.

Според него роботизираната хирургия ще навлиза все повече в медицинската практика.

„От тази година у нас има пътека, която покрива роботизираните оперативни интервенции, но с множество ограничения. Отделно самият процес лично за мен е много усложнен, но при адекватно финансиране бързо ще се развие”, смята д-р Чапкънов.

Подобни статии

Top