Случаят с незаконните постройки в Кадиево приключи, събориха ги (СНИМКИ+ВИДЕО)

Областният управител Дани Каназирева: Законът беше спазен, държава и община показаха, че за всеки проблем може да се намери решение

Незаконните постройки на ромите до сладкарската фабрика в село Кадиево вече са премахнати, съобщи областният управител Дани Каназирева. На семейството е осигурен алтернативен вариант за настаняване, който дава възможност на възрастните и децата за по-добри условия на живот.

„Случаят в Кадиево с незаконните постройки е емблематичен, той е показателен за това което се случва. Не мога да приема за нормално 150 работни места да бъдат застрашени, инвестиция в региона да бъда застрашена и с години никой да не предприеме мерки. Това за мен е недопустимо. Докато съм областен управител няма да го приема“, коментира Каназирева. Случаят бе решен само за месец благодарение на бързата реакция от страна на областна администрация, община Родопи, социалните служби и органите на реда.

Дани Каназирева припомни, че веднага след подадения сигнал от собственика на фабриката Николай Христозов, бе извършена цялостна проверка. Контролните органи  установиха, че земята, върху която са издигнати постройките е общинска собственост,  за тях няма никакви строителни книжа и семейството не е плащало никакви местни данъци и такси.

„Радвам се, че за първи път законът се приложи с цялата си тежест. Радвам се, че за един месец решихме проблем, който е отлаган във времето 20 години. Искрено благодаря на кмета на община Родопи и на неговия екип за бързата реакция. Заедно показахме, че няма проблем, който да не може да бъде решен, когато институциите работят. Въпрос на желание, воля и решение е. Местната власт трябва да помага в решаването на проблемите на работещите хора, да бъде техен гръб и да отстоява техните права”, допълни областният управител.

По думите на Каназирева трябва да се спре с толерирането на подобни случаи и законите да се прилагат към всички. „За мен не съществува нито една причина и правен аргумент, този проблем толкова години да не бъде решен. Предприетите мерки ще доведат до социализиране на това семейство и до подобряване живота на децата“, категорична е тя. В конкретния случай координация между отделните институции и бързата реакция е дала резултат, посочи на свой ред кметът на община Родопи Павел Михайлов. Той уточни,че семейството е настанено вече в двоен фургон, който е разположен на общинска земя в регулацията на село Кадиево, осигурени са ток и вода. „Има всички условия за децата, бутнатите незаконни постройки, освен всичко друго, бяха опасни за семейството“, каза Михайлов.

Собственикът на сладкарската фабрика Николай Христозов благодари на институциите, че след толкова години е бил чут и разбран, а проблемът – както за него, така и за всички 159 служители, най-после е решен. Той допълни, че това ще даде възможност на сладкарската фабрика да функционира нормално без риск за производството и опасност от инциденти.

„Днес аз съм един щастлив човек. Искам да кажа едно голямо благодаря на Областната управа в лицето на г-жа Каназирева. Повече от 20 години се опитвахме да решим този казус, но без нейната намеса, без бързата реакция  на нейния екип, нямаше да се случи. Това, което става днес е като едно чудо. До този момент никой не се опита да разплете казуса, явно трябваше да има воля за това, да се намерят правилните стъпки според закона и да бъде решен този въпрос“, коментира Христозов.

Видеото и снимките са ни предоставени от Областна управа

Подобни статии

Top