Служебният министър на правосъдието ще иска оставката на Гешев

Иван Демерджиев отговори на въпроси на гражданите в рубриката „Властта говори! Открито“

„В качеството си на министър смятам, че имам правомощията да поискам оставката на Иван Гешев. Чакаме решение на Конституционния съд по въпроса има ли правомощие министърът за поискването на тази оставка. След това ще внеса искане за това”, заяви министърът на правосъдието Иван Демерджиев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“.

„Отдавна сме в конфликт с него, но не в личностен конфликт. Начинът, по който той беше назначен, посланията, които излъчи, провокираха реакция от страна на Пловдивската адвокатска колегия, чийто председател бях аз. Отговорът му беше лично засягане. Оттогава сме в конфликт. В качеството си на министър смятам, че имам правомощията да поискам оставката му. Чакаме решение на КС по въпроса има ли правомощие министърът за искането на тази оставка. След това ще внеса искането. Поводът са различни досъдебни производства, които водят до щети за българските граждани и до съмнения, че главният прокурор действа спрямо върховенството на закона”, каза министърът.

Според него, когато хиляди хора протестират, скандират името ти и искат оставката ти, трябва сам да се замислиш дали да не предприемеш тази стъпка. Демерджиев обясни, че всички досъдебни производства, които счита за странни, ще бъдат посочени в искането му за оставката на Гешев.

На въпрос какво трябва да се направи, за да има контрол над главния прокурор, министърът отговори:

„Проблемът не е в личността, а в модела. Тук много остро се засегнаха правата на гражданите, затова имаше такъв отговор. Проблемът е институционален. Но когато личност, която няма качества, се добави към институционален проблем, става по-сложно. Решението на този проблем според мен е да се спази принципът, че прокуратурата трябва да следва организацията на съдилищата. Дори нямаме главен съдия. Имаме председател на различните съдилища. Те дори имат административна функция. В прокуратурата принципът не е такъв. В дългосрочен план това е решението. В краткосрочен план – решението сме го представили в Плана за възстановяваме и развитие, то е в рамките на Конституционната уредба. Въпросът е поставен и от ЕК и е важен за отпускането на средства“.

Според Демерджиев ако структурата на прокуратурата трябва да следва структурата на съдилищата, длъжност „главен прокурор“ не трябва да има. Той е на мнение, че парламентарната квота към ВСС не трябва да отпада, тъй като съдебната власт ще се капсулира и ще се откъсне от обществото.

„Искам добре работеща прокуратура. Конфликтът не е между Гешев, който много иска да работи, и хора, които не искат Гешев да работи. Хората искат прокуратурата да работи в интерес на обществото – обективно, открито и честно,  прилагайки закона еднакво за всички. В момента ние не наблюдаваме това. Това поражда дефицит на справделивост. А всеки дефицит на справедливост поражда най-различни негативни реакции, на които сме свидетели в последните години“, добави Иван Демерджиев.

Той посочи, че активно се работи, за да се спре практиката „Автомагистрали“.

„Работим по това активно. Разработва се проект, който да ограничи подобни практики. Веднъж са се раздавали обществени поръчки много над лимита. А от друга страна – едно държавно дружество превъзлага обществена поръчка на други фирми, без да се спазват принципите на закона за обществените поръчки. Тези хора не носят никаква отговорност за строежа на магистралите, които виждате, че се разпадат няколко години, след като са построени. Не мисля, че идеята на влагането на държавни пари е такава”, посочи правосъдният министър.

Що се отнася до съдебната реформа, Демерджиев заяви:

„Аз бих заложил на прозрачност и обществен контрол на работата на органите по правораздаване. Бих заложил на въвеждането на електронно правосъдие и увеличаване до достъпа на правосъдие. Тези три аспекта бих посочил като най-важни“, обясни той.

И добави, че конкурсите в системата се провеждат много бавно и би променил това. По този проблем правосъдното министерство вече е взело мерки и ще предложи промени на следващото Народно събрание.

На въпрос дали спецсъдът и спецпрокуратурата да бъдат закрити Иван Демерджиев каза:

„Нашата позиция е, че специализираното правосъдие не трябва да бъде закрито, но съдът и прокуратурата в този им вид са изчерпали лимита си. Тяхното закриване трябва да се случи възможно най-бързо. Нашата позиция е, че трябва да се направят 5 самостоятелни звена към апелативните райони и да се постигне една равна отдалеченост при магистратите, които ще отразяват специализираните дела. Сметнахме, че такъв модел би бил балансирал и би имал успех. Цялостното закриване на спецправосъдието би било сериозна стъпка назад, но преформатиране в основата му, за да работи и да дава нужните резултати, е необходимо”.

Министърът даде пример с Румъния, където са осъдени няколко министри. „У нас осъдени публични личности няма“, добави Демерджиев.

„Искаме Спецсъдът да оставя усещане за справедливост, а не за „бухалка“ на определени личности. Когато говорим за тази институция, си задаваме въпроса защо има интерес само към някои личности, а към други не? Това не са само мои въпроси, те са на много български граждани, но аз ще ги задавам публично“, посочи още той.

Министърът беше категоричен, че след като приключи работата на служебното правителство, ще се върне към адвокатската професия.

„Не ми е обещан никакъв пост и нямам намерение да продължа да работя в държавната администрация. Не ми е детска мечта да съм министър, но поех поста с отговорност. Това е моят принос, надявам се да бъде успешен”, сподели Демерджиев.

Източник: NOVA
Снимка: стопкадър видео Министерски съвет

Подобни статии

Top