Служител на РИОСВ два дни се грижи за щъркелче, паднало от гнездо (СНИМКИ)

Бебето вече е изпратено за лечение в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора

Малко бяло щъркелче, открито в безпомощно състояние е спасено след сигнал от гражданин и бързата реакция на служители на РИОСВ – Пловдив. В събота местни хора забелязали птицата, паднала в близост до щъркелово гнездо в квартал Точиларци на град Съединение и веднага алармирали за това чрез тел. 112.

Експерт на пловдивската екоинспекция приютил бебето в дома си и го обгрижвал през почивните дни. Днес то вече е изпратено за лечение в Спасителния център за диви животни на СНЦ „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Там то ще бъде прегледано и за него ще се положат необходимите грижи по отглеждането му, а след укрепването му ще бъде върнато в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид, включен в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.

Подобни статии

Top