Служители на РЗОК-Пловдив на протест, искат им „зелен сертификат“

Изискването предизвика напрежение в държавната институция

Напрежение има сред служителите на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив заради зелените сертификати, съобщи NOVA. Тази сутрин те се вдигнаха на бунт, а голяма част от тях не отидоха на работа, като излязоха в неплатен отпуск. Причината е заповед на управителя на Националната каса Петко Салчев, с която от днес работещите в държавната институция ще се допускат на работните си места само срещу зелен сертификат, с валиден документ за преболедуване или отрицателен PCR тест.

Според служителите разпоредбата е незаконна, защото няма такова изискване в заповедта на здравния министър. Синдикатите вече са поискали шефът на Националната каса да отмени разпореждането си.

Възмущението на служителите идва от необходимостта да се плаща 10 лв. за тест, а и от чакането на опашки, което води до закъснения за работа.

„Тази сутрин струваше 10 лева антигенния тест, който си направих. На всичкото отгоре трябва да изчакваме някакви опашки. Не знаем дали ще стигнем навреме на работа. Аз работя с г раждани и закъсненията се отразяват негативно върху имиджа на цялата институция. Поради тази причина бих била доволна, ако няма такива изисквания”, твърди Елмира Хаджиева, главен експерт в РЗОК- Пловдив.

“Не може ли нашите работодатели да осигурят безплатни тестове, за да може да идваме нормaлно на работа?”, пита  Христина Найденова – експерт в РЗОК- Пловдив.

„Управителят на НЗОК е спуснал заповед, която ние сме длъжни да я спазваме. От днес служителите, които идват на работа трябва задължително да имат или зелен сертификат, или антигенен тест или PCR, ако не искат да изпълня тези условия мога да ги пусна в отпуск – платен, неплатен”, посочва Йорданка Караиванова  директор на РЗОК- Пловдив.

По думите й въпреки създалата се ситуация има служители, които да обслужват гражданите.

Снимка: стопкадър NOVA

Подобни статии

Top