Служители от РЗОК-Пловдив на протест, искат по-високи заплати - DC news

Служители от РЗОК-Пловдив на протест, искат по-високи заплати

Протестиращите искат също още 200 щатни бройки за новите дейности в НЗОК

Служители на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Пловдив излязоха на едночасов протест. В 10:00 часа те напуснаха работните си места и спряха да обслужват граждани и представители на здравни заведения. Исканията на работниците са да се увеличат основните  работни заплати на всички работници и да се осигурят допълнителни 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК, които да се разпределят пропорционално във всички каси в страната. Това каза пред журналисти лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев, съобщи БТА.

По думите му предвидените в актуализацията допълнителни 4 млн. лв. за заплати и осигурителни вноски за персонала са крайно недостатъчни, за да се осигури нормално увеличение на заплатите. Според него те трябва да нараснат не процентово, а минимум с 200 лева месечно. По наши изчисления актуализацията трябва да осигури 10 милиона лева по това перо, допълни Кръстев.

Според него в Здравната каса в Пловдив работят около 160 висококвалифицирани служители, които администрират и контролират милиони левове.

„Служител „специалист“ в касата в Пловдив получава 789 лева нето, а за „старши експерт“, длъжност, която се заема от лекар, възнаграждението е 918 лева нето“, коментира Елмира Хаджиева, старши експерт в РЗОК-Пловдив. По думите ѝ служителите в касата са работещи бедни и „вече страдат и семействата им“.

„Като държавен служител с 21 години стаж в системата вземам 1100 лева нето“, допълни Хаджиева. Тя коментира, че текучеството на персонала в касата е голямо, често хората напускат и се насочват към места с по-високо заплащане.

Хората са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, протестът им ще прерасне в ефективен и ще преустановят плащанията към договорните партньори на НЗОК – болници, аптеки, лични лекари и др.

В цялата страна се проведоха протести на служители от НЗОК.

Снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top