Служителите в пазарджишкия кадастър стачкуваха символично (СНИМКИ) - DC news

Служителите в пазарджишкия кадастър стачкуваха символично (СНИМКИ)

Хората настояват за по-високи заплати

Служителите Службата по геодезия, картография и кадастър в Пазарджик се включиха днес в стачката на Агенцията  по геодезия картография и кадастър. Те протестираха символично за един час, като настояха за по-високи заплати.

„907 лева заплата ли заслужаваме?“, „Стачкувам за достойно възнаграждение“ и „И за нас има инфлация“ бяха само част от призивите, които работещите в пазарджишкия Кадастър бяха залепили на гишетата си.

Директорът инж. Ангел Юруков заяви пред БТА, че исканията на работещите са за увеличение на средствата за работни заплати с минимум 20 процента, считано от 1 октомври. Той уточни, че в службата в Пазарджик при голяма натовареност работят едва 10 служители. При ниските възнаграждения за виско квалифициран труд няма желаещи за постъпване, добави инж. Юруков.

Той подчерта, че  Агенцията е единствената национална административна структура, създаваща и поддържаща в актуално състояние геодезическа и кадастрална информация за територията на България.

Протестът на работещите в Кадастъра е национален. Ако исканията не бъдат изпълнени, всички служби в страната са в готовност да преминат към ефективни безсрочни стачни действия. Над 350 работници и служители в страната стачкуваха днес от 10 до 11 часа.

Исканията на работещите са:

1. Да бъде реализирано увеличение на средствата за работни заплати в системата на АГКК с минимум 20 /двадесет/ процента;
2. Увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АГКК по съгласуван с и одобрен от синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в АГКК механизъм;
3. Увеличението на основните заплати да има ретроактивно действие и да влезе в сила считано от 01.10.2022 г.

По изчисления на Синдикат на административните служители „Подкрепа“ е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 600 000 лева.

Подобни статии

Top