Служителят на ДАНС бил арестуван в момент на получаване на последния подкуп

Карловски фермер бил изнудваният земеделски стопанин

49-годишният служител на ДАНС – Пловдив Борислав Христов е бил задържан в момент на получаване на последната поискана от него сума от 750 лв. вчера. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева. Акцията е била съвместна – на Окръжна прокуратура и дирекция „Вътрешна сигурност“ на ДАНС в столицата.

Всичко започнало през септември, когато служителят на ТД на ДАНС е започнал извършването на проверка по линия на „Земеделие“, по отношение на земеделски производители и фермери, които получават неправомерно средства от ДФ „Земеделие“ по повод отглеждане на едър рогат добитък – декларират повече бройки от това, което действително отглеждат, поясни наблюдаващият прокурор Петър Петров.

Карловски фермер бил изнудваният земеделски стопанин

Един от разследваните обекти бил фермер от Карлово.

„При среща през септември между двамата, дансаджията заявил, че срещу земеделския стопанин има проверка и данни, че е извършил нарушение и е получил неправомерно средства и, ако не желае случаят да бъде предаден на прокуратурата, следва да му даде подкуп от 1500 лв. В притеснението си производителят е заплатил тази сума. След това, на нова среща допълнително са му били поискани още 1000 лв.

Междувременно производителят сигнализирал „Вътрешна сигурност“ на ДАНС-София за деянията на техния служител и в резултат на това вчера той беше задържан, като от поискани 1000 лв. му бяха предадени 750 лв., които бяха намерени у него при личен обиск. След това бяха извършени множество действия по разследването и в момента му повдигнахме обвинение за подкуп“, допълни Петров.

Служителят на ДАНС е задържан за 72 часа

Според прокурора в момента информацията се разширява. Обект на разследването на прокуратурата обаче не са действията на производителя, на когото със сигурност са му поискани тези суми, а действията на служителя на ДАНС, обясни той.

Арестуваха служител на ДАНС-Пловдив с подкуп

В момента Христов е задържан за 72 часа. Тъй като имало висока степен на опасност да извърши и друго престъпление, Окръжна прокуратура ще внесе искане в съда да му бъде взета постоянна мярка „Задържане под стража“. Най-вероятно това ще стане утре или вдругиден.

„Окръжна прокуратура ще бъде безкомпромисна при подобни случаи на корупционно поведение“, подчерта окръжният прокурор Ваня Христева.

Подобни статии

Top