Смениха за пореден път борда на ВМЗ-Сопот - DC news

Смениха за пореден път борда на ВМЗ-Сопот

Новият председател на борда е бившият областен управител на София област – Иван Иванов

Бордът на директорите на ВМЗ Сопот отново е сменен. Решението е на Държавната консолидационна компания (ДКК), обяви в изявление пред медиите ресорният министър Корнелия Нинова.

По думите ѝ, предприятието завършва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба. „Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г., реализира загуба в размер на 1 млн.“, посочи Нинова и обясни, че именно влошеното финансово състояние е причината за рокадите.

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 г. до 30 април 2022 г. „Въпреки многократните писма от ръководствот на ДКК, изпратени до ВМЗ-Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент“, каза тя и допълни, че имат писмения им отговор за този отказ.

„Целта ни е да оздравим държавната собственост и да докажем, че „държавна собственост“ не е лоша дума – напротив. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тези изисквания и тези, които не издържат на тези изисквания, ще се разделяме с тях“, аргументира се министърът на икономиката.

Според Нинова досегашното ръководство зад гърба на Нинова и Държавната консолидационна компания е направило постъпки да продаде имоти на завода, които се намират на територията на Сопот, Старосел и Калояново. За тези продажби министърът и ДКК са научили случайно. Тя даде и пример: „Почивна база „Чевира“, хотел в Сопот, сгради, намиращи в Индустриална зона „Гара Калояново“. 

Тя обяви и новият състав на борда на ръководството на предприятието: Доскорошният областен управител на Софийска област – Иван Василев Иванов, който беше освободен преди няколко дни от поста. Той е и бивш заместник-министър на отбраната.

Един от членовете на новото ръководство е бившият заместник-кмет на Сопот Камен Шаралиев, който в момента работи във ВМЗ.

Изпълнителният директор инж. Иван Стоенчев, който беше назначен едва преди няколко месеца, също е освободен, съобщиха от министерството на икономиката.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top