Сменят печките в Пловдив с екологично отопление

Това предвижда програмата за подобряване на качеството на въздуха

Подмяна на печките на дърва и въглища в Пловдив от твърди и течни горива на природен газ и електричество е една от мерките, които се предвиждат в Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Пловдив за периода 2018-2023 година. Програмата ще бъде гласувана на днешната сесия на Общинския съвет.

Над 23 милиона лева е предвидила общината за изпълнението на мерките, предвидени по програмата, като 7 милиона лева от тях ще отидат именно за подмяната на отоплителните уреди с по-екологични. Предвиждат се също филтри на горивните инсталации и въвеждане на стимули за използване на алтернативни на твърдото гориво средства за отопление.

Подобни мерки се предвиждат и за собствениците на автомобили, а също и за градските превозвачи.

Припомняме, че Пловдив е сред градовете в България с най-мръсен въздух.

А най-големият замърсител с фини прахови частици е отоплението с твърдо гориво. Очакванията на общината са до 2023 година около 9000 жилища под тепетата да заменят печките си с друг, по-екологичен източник на отопление. 10 хиляди лева се заделят за разработването на специален списък с отоплителни уреди, които отговарят на ЕС.

В програмата са предвидени 3 милиона лева за миене и метене на улиците с машини за отнемане на праха, също толкова за въвеждане на стимули за използване на по-малко колиМерките, които са предвидени за повишаване качеството на въздуха в града на тепетата, включват още заделяне на 3 милиона лева за миене и метене на улиците с машини за отнемане на праха, пак толкова за въвеждане на стимули за използване на по-малко автомобилен транспорт и др.

Подобни статии

Top