Сменят шефа на Басейнова дирекция до дни

Изчаква се досегашният директор Никола Кърнолски да се върне от болнични

Сменят шефа на Басейнова дирекция в Пловдив инж. Никола Кърнолски. Това съобщи вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. На мястото на Кърнолски ще бъде назначен Георги Велев, уточни той.

Очаква се рокадата да стане, когато инж. Кърнолски се върне на работа, тъй като в момента е в болнични.

„Георги Велев е юрист, работи от дълги години в Басейнова дирекция, така че добре познава дейността й„, посочи Сандов.  Според него причина за смяната е мудността на институцията, заради която има десетки забавени преписки и неизпълнение на преките задължения.

Проектът за Водния цикъл на Пловдив е със сериозно забавяне и проблеми, а заради нарушенията на общината при справянето с мръсния въздух, страната ни е заплашена от нови санкции, каза още екоминистърът.

Той допълни, че ще направи всичко възможно, за да продължи финансирането на водния проект по оперативна програма „Околна среда“. До понеделник трябва да се изготви доклад  до Европейската комисия  за реалния напредък и очакванията по проектите по програмата.

Според Сандов община Пловдив и още четири региона в страната са в нарушение по отношение на замърсяването на въздуха. Заради това България е заплашена от нови, по-високи санкции. Минималната санкция от първото осъждане на страната ни от съда в Люксембург  до следващото, което предстои, е 10 милиона лева. Очаква се тя да бъде увеличена до 20 милиона. Сандов възнамерява да не допусне плащането на тези глоби да е за повече от една година.

Що се отнася до нередностите по договорите за почистването на коритото на Марица, Сандов подчерта, че те ще бъдат прекратени заради системни нарушения.

На въпрос за проблемите с кариерата в Белащица, министърът отговори, че ще се срещне с протестиращите жители на селото.

Подобни статии

Top